Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek dTest: Test kypřicích prášků do pečiva 2021 do kategorie

Aktuality > Aktuality

dTest: Test kypřicích prášků do pečiva 2021

Vydáno: 8.3.2021
Tisk článku
Autor: dTest
Informace spotřebitelské organizace dTest

Hrdina následujících řádek je malý, nenápadný, přesto v jistých chvílích nepostradatelný. Řeč bude o kvalitách prášků do pečiva. Do laboratorní kuchyně jsme vyslali dvacítku kypřicích prostředků, aby ukázaly, co v nich je. Během testu musely nadýchat bábovku, sušenky a navíc projít přísným chemickým rozborem. Žádný z nich nás vysloveně nezklamal, nicméně rozdíly ve výkonech byly patrné.

Test kypřicího prášku se detailně podíval na nenápadného pomocníka pro pečení. Do laboratoře jsme vyslali dvacítku různých prášků do pečiva, abychom zjistili, jak dobře fungují a zda je netíží některé nežádoucí látky. Do výběru jsme zařadili klasické přípravky s fosfáty, prášky s vinným kamenem i ty označené biocertifikátem.

Nejdůležitější součástí testu byla dvojice praktických pekařských zkoušek. Schopnost nakypřit těsto jsme zkoušeli při pečení bábovek a čokoládových sušenek. Zajímalo nás při tom, jak se po upečení zvětšil objem výrobků, rovněž v obou případech proběhlo senzorické zhodnocení vzhledu a konzistence. Výsledky byly poměrně překvapivé, například u bábovek dokázal nejúspěšnější přípravek zvětšit objem o 51 %, zatímco ten nejslabší zvládl těsto nadýchat pouze o 22 %.

Dále následovala série chemických zkoušek, které pátraly po nežádoucích těžkých kovech, sledovaly obsah vody a také fosforu. Analýza těžkých kovů nás měla přesvědčit, že výrobci používají kypřicí látky v potravinářské čistotě. Měřením obsahu fosforu jsme zas ověřovali, zda se v bezfosfátových přípravcích s vinným kamenem přeci jen neobjevuje. Všechny zkoušky dopadly dobře a můžeme konstatovat, že v tomto ohledu je na kypřicí prášky spolehnutí.


Publikováno v časopise dTest 3/2021


Zdroj: dTest

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021