Bezpečnost potravin

dTest: Test rajských polévek 2021

Vydáno: 1. 7. 2021
Autor: dTest

Informace spotřebitelské organizace dTest o testování rajských polévek v sáčku

Foto: Shutterstock

Málokterá potravina musí čelit tolika předsudkům jako polévky v sáčku. Prý jsou plné chemie, soli a surovinu, ke které se hlásí, viděly jen „z rychlíku“. Navzdory tomu však obchodníci uvádějí, že v minulých měsících zájem o ně rostl. Poslali jsme proto do laboratoře zástupce rajských sáčkových polévek a zjišťovali, jaké vlastně jsou. Výsledky ukázaly, že předsudky vůči nim nejsou namístě. 

Na prahu letních dovolených přinášíme test rajských polévek v sáčku. V českých obchodech jsme nakoupili 13 vzorků rajských polévek do hrnce i hrnečku a jedné jsme dovezli pro srovnání německé dvojče. V testu jsme se zabývali několika tématy, která se s polévkami z pytlíku často spojují. Zajímalo nás proto, kolik ve skutečnosti ukrývají rajčat, zda nejsou přespříliš slané a také jsme se vydali po stopách glutamátu.

Z laboratoře přišly většinou dobré zprávy. Při měření obsahu rajčatové složky se ukázalo, že rajská polévka v sáčku ukrývá podobný obsah rajčatové sušiny, jako rajská polévka, kterou bychom si z protlaku uvařili doma. Srovnání s domácí polévkou snesou i v obsahu soli. Současné rajské polévky na první pohled potěší i zákazníky, kteří se vyhýbají glutamátu. E 621 se ve složení žádného z výrobku neobjevilo. Přesto na kyselinu glutamovou laboratoř v polévkách narazila a v tomto ohledu se mezi jednotlivými vzorky objevily celkem zajímavé rozdíly.

Součástí testu byla samozřejmě také ochutnávka. V té polévky příliš nezazářily a bohužel se také ukázalo, že čím čistší složení, tím slabší výsledek na talíři.

 

  • Publikováno v časopise 7/2021

 

Zdroj: dTest