Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek dTest: Test sójových nápojů 2021 do kategorie

Aktuality > Aktuality

dTest: Test sójových nápojů 2021

Vydáno: 2.8.2021
Tisk článku
Autor: dTest
Test publikovaný v časopise dTest 8/2021

Někdo jim dává přednost, protože nemůže pít mléko ze zdravotních důvodů, jiní je preferují coby rostlinnou náhradu mléka. Řeč je o sójových nápojích. Jaké jsou? Jedenáct vzorků sójových nápojů si v laboratoři prošlo měřením obsahu živin, nežádoucích látek a také se sledovalo, kolik jim sója předala látek s biologickými účinky. Některé výsledky nás potěšily, jiné méně. V každém případě jsme zjistili, že se jednotlivé nápoje liší. 

V reakci na trendy posledních let přinášíme test sójových nápojů. Jako alternativu mléka je vyhledávají ti, kdo nesnáší mléčné proteiny či laktózu a také ti, kdo v nich vidí ekologičtější cestu.

Do laboratoře jsme poslali jedenáct zástupců neochucených a pokud možno i neslazených sójových nápojů, včetně jednoho v prášku. Nakupovali jsme převážně v supermarketech a řetězcových drogeriích. Laboratorní zkoušky zjišťovaly, jak moc se sójové nápoje se obsahem živin podobají kravskému mléku, jak chutnají a kolik obsahují nežádoucích látek. Ukázalo se, že pokud jde o množství tuku a bílkovin, drží sójové nápoje s polotučným mlékem krok. Ve srovnání s ním však obsahují výrazně méně cukru.

Pátrání po nežádoucích látkách přineslo většinou dobré zprávy, ze žádného z testovaných nápojů nemusí mít spotřebitelé obavy.

Asi nejzajímavější zkouškou bylo měření obsahu sójových biologicky aktivních látek. Sója je přirozeným zdrojem fytoestrogenů, což jsou látky účinkující v těle podobně jako lidské pohlavní hormony estrogeny. V podstatě jde o endokrinní disruptory, ovšem s možným pozitivním účinkem. Ukazuje se totiž, že obyvatelé jihovýchodní Asie, v jejichž jídelníčku převažuje sója, trpí ve srovnání se západní populací nižším výskytem rakoviny prsu a prostaty. Uvažuje se, že by se na daném jevu mohla sója podílet. Hypotéza se zatím nepotvrdila, ovšem vědci odhalili, že sójové fytoestrogeny skutečně mají pozitivní účinek. V nápojích jsme tyto látky nacházeli, až na jednu výjimku jejich množství odpovídalo očekávatelným koncentracím. 

 

 

Zdroj: dtest.cz

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021