Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Důkaz rostlinných kontaminantů pomocí PCR do kategorie

Biologická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Biologická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Důkaz rostlinných kontaminantů pomocí PCR

Vydáno: 17.6.2011
Tisk článku
Autor: Převzato z Agronavigator.cz
Pomocí polymerázové řetězové reakce v reálném čase lze spolehlivě prokázat příměs jedovatého starčeku v salátu z rukoly.

Příměsi toxických rostlin v potravinách mohou mít závažné zdravotní důsledky. Tak např. nemohou být konzumovány křížaté byliny rodu Senecio (starček), vzhledem k obsahu pro lidi jedovatých pyrolizidinových alkaloidů. Morfologická podobnost Senecio vulgaris s rukolou (Diplotaxis tenuifolia) používanou k přípravě salátů může být příčinou záměny. To byl případ, k němuž došlo koncem léta 2009, a který vedl ke značné nejistotě spotřebitelů. Kromě toho některé rostliny (jejich části) mohou u spotřebitelů vyvolávat alergie.
Proto byla vyvíjena metoda, která by umožnila snadné zjištění Senecio vulgaris produktu z rukoly. K tomu účelu byla konvenční metoda PCR pro rozlišení koření a bylin upravena na podmínky v reálném čase. Umožňuje spolehlivě detekovat příměs starčeku v rukole  v rozmezí 10 ppm až 10 %.
Kromě toho lze metodu upravit i pro detekci nepatrných množství (ppm) alergizujících rostlin (hořčice nebo celeru).

Dtsch. Lebensm. Rdsch, 107, 2011, č. 5, s. 221-224
Objednávka kopie článku

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018