Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Dusitany v masných výrobcích do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

Dusitany v masných výrobcích

Vydáno: 11.4.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Dánsko požaduje přísnější opatření než stanovuje harmonizovaná legislativa EU.
Dusitany přidávané do masných výrobků mají důležitý konzervační účinek spočívající zejména v inhibici růstu určitých patogenních mikroorganismů. Použití dusičnanů v masných výrobcích však vede k tvorbě karcinogenních nitrosaminů. Směrnice 2006/52/ES stanovuje maximální koncentrace dusitanů, které lze přidávat v průběhu výroby do masných výrobků a sterilovaných masných výrobků a maximální reziduální koncentrace u určitých tradičně vyráběných masných výrobků. Vědecká stanoviska pro tento legislativní předpis poskytl Vědecký výbor pro potraviny (SCF) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který od roku 2003 nahradil činnost SCF.
 
V únoru 2008 požádala Evropská komise EFSA o vyjádření, zda dřívější vědecká stanoviska SCF a vědeckého panelu pro biologická rizika (EFSA-BIOHAZ) zůstávají v platnosti, neboť Dánsko chce získat souhlas, který mu umožní přijmout přísnější legislativní opatření týkající se dusitanů než jsou ta, která jsou stanovena v legislativě EU. Podle Dohody o Evropské unii musí Komise odpovědět Dánsku ve stanoveném čase (tj. 6 měsíců), a proto požádala EFSA o rychlou odpověď. EFSA na tento požadavek reagovala v březnu 2008.
 
V příloze 1 je žádost Evropské komise, GŘ pro zdraví a ochranu spotřebitele (DG Sanco) zaslaná EFSA. V příloze 2 je stanovisko EFSA-BIOHAZ k vlivům dusitanů/dusičnanů na mikrobiologickou bezpečnost masných výrobků.
 
Příloha 1: Dopis DG Sanco adresovaný EFSA
Příloha 2: Stanovisko EFSA k dusitanům/dusičnanům v masných výrobcích
 
Zdroj: EFSA

Pozn.: Legislativa EU týkající se dusitanů v masných výrobcích
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021