Bezpečnost potravin

Editovaná rajčata se mohou stát novým zdrojem vitamínu D

Vydáno: 27. 5. 2022
Autor: Gate2Biotech

Informace portálu Gate2Biotech

Vitamín D patří k těm problematickým. Přitom je velmi důležitý například pro imunitu. Jednoduchým a elegantním řešením části problémů s tímto vitamínem by se mohla stát editovaná rajčata, vytvářející množství provitamínu D3.

Kredit: Phil Robinson.Vědci použili genovou editaci, aby zvýšili produkci provitamínu D3 v plodech i listech rajčete. Tento provitamín se následně přemění na vitamín D3 působením ultrafialové složky UVB ve slunečním záření.

Vitamín D se sice dotváří v kůži vlivem Slunce, ale jeho zásadním zdrojem je potrava. Zmíněná editovaná rajčata by mohla pomoci milionům lidí, kteří jsou kvůli nedostatku vitamínu D více ohrožování rakovinou, demencí a mnoha dalšími chorobami, včetně horšího průběhu pandemického covidu-19.

Rostliny rajčete za normálních okolností obsahují jeden ze stavebních bloků vitamínu D3, tedy provitamín D3, v listech a ve velmi malém množství. Ve zralých plodech se nehromadí.

Odborníci výzkumné skupiny Cathie Martin z britského centra John Innes Centre použili editor CRISPR-Cas9 aby upravili genom rajčete a podpořili tím hromadění provitamínu D3 v jeho plodech. Listy takto editovaných rostlin rajčete přitom obsahují až 600 mikrogramů provitamínu D3 na gram sušiny. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka je přitom 10 mikrogramů.

Listy rajčete se obvykle vyhazují. V případě editovaných rostlin by ale listy mohly posloužit jako zdroj (pro)vitamínu D3 pro výrobu potravinových doplňků či obohacení potravin.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: Gene-edited tomatoes could be a new source of vitamin D (phys.org)

Zdroj: Gate2Biotech