Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Editovaný ječmen by mohl vylepšit výrobu piva do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Editovaný ječmen by mohl vylepšit výrobu piva

Vydáno: 19.11.2021
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Když zaprší na ječmen před sklizní, tak se farmáři občas setkávají s nežádoucím jevem – předčasným klíčením obilek ječmene. Naklíčený ječmen znamená finanční ztráty a je pro farmáře velkou komplikací, stejně jako pro zákazníky, včetně pivovarů. Klimatické změny situaci spíše zhoršují.

Kredit: Hiroshi Hisano / Okayama University.Problém s předčasným klíčením řeší odborníci na zemědělství. Postupně zjistili, že tomuto nežádoucímu klíčení je možné zabránit genetickou manipulací, která by prodloužila dormanci, tedy období klidu u obilek ječmene. Dlouhá dormance ale zároveň může komplikovat produkci sladu a také klíčení nové generace ječmene po vysetí. Proto je nutné při tvorbě kvalitních odrůd ječmene tyto faktory brát v úvahu a vyvážit je. Klasickým šlechtěním se toho dosahuje jen obtížně.

Tým odborníků, který vedl Hiroshi Hisano z japonské Okayama University, přichází s novým řešením letitého problému. Snažili se vytvořit perfektní, tj. vyvážený ječmen, pomocí genetického editoru CRISPR/Cas9. Jde o součást strategického úsilí přizpůsobovat plodiny probíhajícím změnám klimatu.

Hisano a spol. s pomocí genetického editoru cíleně změnili genom ječmene „Golden Promise“, aby nesl buď jednu či obě mutace qsd1 a qsd2 v příslušných genech Qsd1 a Qsd2, o nichž je známo, že ovlivňují dormanci. Následně pak ověřovali dormanci a klíčení u editovaného ječmene.

Jak uvádí Hisano, povedlo se jim editovat ječmen tak, že je odolný vůči předčasnému klíčení. Zároveň potvrdili, že genetickému pozadí dormance ještě příliš nerozumíme. Role genů Qsd1 a Qsd2 zůstává nejasná.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.

Více informací naleznete zde: New gene-edited barley that could improve beer (phys.org) 

 

Zdroj: Gate2Biotech

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021