Nadměrný příjem vitaminu A z potravin živočišného původu je rizikem pro zdravotní stav kostí u starých osob.
Evropská komise požádala Evropský úřad pro
bezpečnost potravin (EFSA), aby odhadl příjem vitaminu A ze stravy a posoudil možné zdravotní riziko pro kosti u starých osob s vysokým příjmem vitaminu A. Použití vitaminu A v živočišných krmivech má za následek, že vitamin zůstává v potravinách živočišného původu a přispívá k celkovému příjmu tohoto vitaminu.
Panel pro krmiva (EFSA-FEEDAP) schválil
stanovisko o důsledcích používání vitaminu A v živočišných krmivech pro spotřebitele. FEEDAP doporučil revidovat maximální koncentrace v krmivech určených pro zvířata, která jsou hlavním zdrojem potravin (prasata, hovězí dobytek a drůbež).
Panel zkoumal u spotřebitelů příjem vitaminu A z různých zdrojů. Údaje poskytly studie z některých zemí EU. Panel zjistil, že malá část evropské populace je vystavena riziku z překročení bezpečné horní hranice (UL) 3 000 µg za den. Tuto UL stanovil Vědecký výbor pro potraviny (předchůdce EFSA) v roce 2002. Největší riziko z překročení UL je z konzumace jater, která obsahují vysoké koncentrace “preformed” vitaminu A a dále z konzumace doplňků stravy obsahujících
vitamin A. Mléčné výrobky jsou také důležitým zdrojem, zejména ve stravě obyvatel severní Evropy.
Vejce přispívají méně a
ryby a ostatní druhy masa nejsou významným zdrojem vitaminu A.
Experti
EFSA doporučili osobám nejvíce ohroženým osteoporózou a zlomeninami kostí – zejména postmenopauzálním ženám – omezit příjem vitaminu A na 1 500 µg za den do doby, než nové údaje ukáží potřebu revidovat UL. Panel poznamenává, že zdravotní stav kostí ovlivňuje řada nutričních faktorů, např.
vitamin D,
vápník a
zinek, které je třeba brát do úvahy, když se poskytuje osobám výživové doporučení.