Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EFSA hodnotí možná zdravotní rizika pro malé děti z dusičnanů v listové zelenině do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Informace pro spotřebitele > Informace pro spotřebitele
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

EFSA hodnotí možná zdravotní rizika pro malé děti z dusičnanů v listové zelenině

Vydáno: 10.12.2010
Tisk článku
Autor: Paedr. Josef Balga
Zpráva EFSA ze dne 9.12. 2010.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotí možná zdravotní rizika pro kojence a malé děti (do tří let) plynoucí z dusičnanů v listové zelenině.

Vědecký panel EFSA pro kontaminující látky (CONTAM) vydal stanovisko k možným akutním zdravotním dopadům na kojence a malé děti plynoucí z konzumace špenátu a salátu s vysokým obsahem dusičnanů.

Panel CONTAM došel k závěru, že běžná úroveň přítomnosti dusičnanů v zelenině nezakládá obavy z hlediska zdraví pro většinu dětí. Vědecký panel ovšem současně konstatuje, že u kojenců a dětí ve věku jednoho až tří let, které konzumují poměrně velké množství špenátu s vysokým obsahem dusičnanů, není riziko methemoglobinemie („blue baby syndrome“), vyloučeno.

Toto stanovisko doplňuje vědecké stanovisko EFSA z roku 2008, v němž Panel CONTAM porovnává rizika a přínosy působení dusičnanů v zelenině.

Podrobnější informace a stanovisko Panelu EFSA CONTAM můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Zdroj: EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018