Bezpečnost potravin

EFSA hodnotí možná zdravotní rizika pro malé děti z dusičnanů v listové zelenině

Vydáno: 10. 12. 2010
Autor:

Zpráva EFSA ze dne 9.12. 2010.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotí možná zdravotní rizika pro kojence a malé děti (do tří let) plynoucí z dusičnanů v listové zelenině.

Vědecký panel EFSA pro kontaminující látky (CONTAM) vydal stanovisko k možným akutním zdravotním dopadům na kojence a malé děti plynoucí z konzumace špenátu a salátu s vysokým obsahem dusičnanů.

Panel CONTAM došel k závěru, že běžná úroveň přítomnosti dusičnanů v zelenině nezakládá obavy z hlediska zdraví pro většinu dětí. Vědecký panel ovšem současně konstatuje, že u kojenců a dětí ve věku jednoho až tří let, které konzumují poměrně velké množství špenátu s vysokým obsahem dusičnanů, není riziko methemoglobinemie („blue baby syndrome“), vyloučeno.

Toto stanovisko doplňuje vědecké stanovisko EFSA z roku 2008, v němž Panel CONTAM porovnává rizika a přínosy působení dusičnanů v zelenině.

Podrobnější informace a stanovisko Panelu EFSA CONTAM můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.

Zdroj: EFSA