Bezpečnost potravin

EFSA neschválil tvrzení o šťávě s vápníkem a o vodě

Vydáno: 30. 3. 2011
Autor: Ing. Irena Suková

Další zdravotní tvrzení neprošla sítem úřadu EFSA: „snížení demineralizace zubní skloviny konzumací kyselé šťávy s vápníkem“ a „vliv konzumace vody na riziko dehydratace“.

Společnost Friesland Campina podala žádost o schválení zdravotního tvrzení pro ovocné šťávy  (pomerančová, jablečná, mandarinková, z lesních plodů a „multi“) s přídavkem vápníku. Požadované tvrzení se týká snížení demineralizace zubů jako rizikového faktoru eroze zubní skloviny.

K demineralizaci zubů dochází působením kyselin obsažených ve stravě a působením kyselin, které se vytvářejí fermentací sacharidů bakteriemi přítomnými v biofilmu zubů. Důsledkem demineralizace je eroze skloviny a vznik zubního kazu.

Podle výrobce je přídavkem vápníku a fosfátu dosaženo neutrálního pH, a tak demineralizace a  remineralizace je v rovnováze.

Podle stanoviska EFSA byl předloženými studiemi porovnáván jen fyziologický efekt šťávy bez vápníku a šťávy s vápníkem, ale nebylo bráno v úvahu, že v obou případech  šťávy obsahují 9-11 % cukrů, z nichž se na zubech vytvářejí další kyseliny. Při konzumaci takové šťávy nemůže docházet k reciproční remineralizaci.

Němečtí autoři M. Hagenmeyer a A. Hahn požadovali schválení tvrzení „pravidelná konzumace značného množství vody může snížit riziko dehydratace a s tím souvisejícího snížení výkonnosti“. Cílovou skupinou pro toto tvrzení měla být veškerá populace, dehydratace – vyčerpání zásob vody byla brána jako onemocnění.

I když EFSA uznal, že ztráta nebo snížený obsah vody v tkáních může vést k onemocnění, rozhodl, že nejsou splněny předpoklady pro použití tvrzení o snížení zdravotního rizika.

EU Food Law,  2010, č. 474, s. 6-7