Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EFSA - Nové postupy v biotechnologii do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

EFSA - Nové postupy v biotechnologii

Vydáno: 26.2.2020
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Úřad EFSA vysvětluje nové postupy genového inženýrství.

Genové inženýrství je rychle se rozvíjející vědeckou oblastí, která se zaměřuje na změnu genetické struktury organismu modifikací, odstraněním nebo zavedením DNA.  

Nové techniky editace genomu umožňují mnohem rychlejší a přesnější výsledky než konvenční šlechtitelské techniky. Pokroky v molekulární biologii přinesly molekulární a výpočetní nástroje, které umožňují vědcům projektovat požadované znaky, což je přístup nazývaný syntetická biologie. Jedním z výstupů syntetické biologie je tzv. „gene drive“ inženýrství, umožňující šíření genů našeho zájmu vyšší frekvencí, než by mohlo být dosaženo přirozenou dědičností.  

Ale předtím, než budou v rámci genového inženýrství tímto způsobem upravené organismy uvolněny na trh, je potřeba vyhodnotit jejich rizika. Vědecké instituce, jako např. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), hodnotí jejich potenciální nežádoucí účinky na lidi, zvířata a životní prostředí.  

 

Úřad EFSA nyní zveřejnil:

 

Zdroj: EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018