Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA posuzoval nezávadnost vanadu do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

EFSA posuzoval nezávadnost vanadu

Vydáno: 2.12.2004
Tisk článku
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA-NDA) došel k závěru, že příjem vanadu z běžných potravin je hluboko pod dávkami, které mají škodlivé účinky. Riziko negativních účinků však hrozí z konzumace doplňků stravy obsahujících vanad.

Vanad se nepovažuje za esenciální prvek pro lidi. Orálně přijímané sloučeniny vanadu mají škodlivé účinky na ledviny, slezinu, plíce a krevní tlak u krys a u krys a myší vykazují toxické účinky na reprodukci a vývoj. U lidí se uvádí porucha trávení. Údaje, které jsou k dispozici, nejsou dostatečné pro stanovení horní tolerovatelné hladiny příjmu.

 

Odhaduje se, že příjem vanadu z běžných potravin je v rozmezí 10–20 µg/den. Tento denní příjem je minimálně tři řády pod nejnižšími dávkami, o kterých se uvádí, že způsobují škodlivé účinky.

V případě doplňků stravy, které konzumují sportovci a osoby formující svoji postavu (body builders), však příjem může být podobný dávkám, které způsobují škodlivé účinky u krys a u lidí. Při dlouhodobé konzumaci takovýchto suplementů lze proto očekávat riziko.

                                                                                                        

EFSA-NDA

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021