Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA posuzuje bezpečnost lykopenu v potravinách do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

EFSA posuzuje bezpečnost lykopenu v potravinách

Vydáno: 16.4.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
EFSA vydal stanovisko k bezpečnosti lykopenu jako potravinářského barviva. Posuzování lykopenu jako přísady nového typu pokračuje.

Při dřívějším posuzování lykopenu a jeho příjmu v EU se brala do úvahy pouze expozice lykopenu, který byl záměrně přidáván do potravin. Nezahrnoval se však příjem přirozeně se vyskytujícího lykopenu v potravinách, např. v rajčatech a jiném ovoci a zelenině.
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby posoudil bezpečnost příjmu červeného potravinářského barviva lykopenu ze všech potravinářských zdrojů. Do úvahy se bral lykopen obsažený přirozeně v ovoci a zelenině a lykopen, který se používá jako potravinářské aditivum (lykopen z Blakeslea trispora).
 
Panel expertů pro aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami (EFSA-AFC) stanovil akceptovatelnou denní dávku (ADI) pro lykopen získaný ze všech zdrojů ve výši 0,5 mg/kg tělesné hmotnosti. Současně konstatoval, že existují skupiny populace, např. předškolní a školní děti, které mohou ADI překračovat. Největším potenciálním zdrojem lykopenu jsou ochucené nealkoholické nápoje.
Stanovisko EFSA-AFC napomůže při vypracování stanoviska Panelu pro dietetické produkty, výživu a alergie (EFSA-NDA), které se bude týkat použití lykopenu jako přísady nového typu.
 
Panel AFC konstatoval, že použití lykopenu jako potravinářského barviva značně přispívá k celkovému příjmu lykopenu. Nealkoholické aromatizované nápoje jsou největším potenciálním zdrojem lykopenu u všech populačních skupin, u dospělé mužské populace přispívají až 66 % k příjmu lykopenu, u předškolních dětí přispívají 90 %.
 
Lykopen patří do skupiny karotenoidů. Přirozeně se vyskytuje v rajčatech (včetně výrobků z rajčat, např. kečupu, rajčatovém protlaku), zelenině a ovoci, např. vodním melounu, růžovém grapefruitu a papaji. Lykopen je rovněž schválen pro použití jako potravinářské barvivo (E160d) a lze přidávat do širokého okruhu potravinářských výrobků, např. nealkoholických aromatizovaných nápojů, konzervovaného ovoce, cukrovinek, omáček,
džemů a rosolů
 
EFSA-NDA provádí v současné době posuzování lykopenu z hlediska jeho nově navrhovaného použití v potravinách. Očekává se, že na jaře 2008 budou schválena dvě stanoviska, která se budou týkat:
– lykopenového oleoresinu z rajčat,
– syntetického lykopenu jakožto potraviny nového typu.
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021