Bezpečnost potravin

EFSA posuzuje bezpečnost lykopenu v potravinách

Vydáno: 16. 4. 2008
Autor:

EFSA vydal stanovisko k bezpečnosti lykopenu jako potravinářského barviva. Posuzování lykopenu jako přísady nového typu pokračuje.


Při dřívějším posuzování lykopenu a jeho příjmu v EU se brala do úvahy pouze expozice lykopenu, který byl záměrně přidáván do potravin. Nezahrnoval se však příjem přirozeně se vyskytujícího lykopenu v potravinách, např. v rajčatech a jiném ovoci a zelenině.
Evropská komise požádala Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby posoudil bezpečnost příjmu červeného potravinářského barviva lykopenu ze všech potravinářských zdrojů. Do úvahy se bral lykopen obsažený přirozeně v ovoci a zelenině a lykopen, který se používá jako potravinářské aditivum (lykopen z Blakeslea trispora).
 
Panel expertů pro aditiva, aromata, pomocné prostředky a materiály v kontaktu s potravinami (EFSA-AFC) stanovil akceptovatelnou denní dávku (ADI) pro lykopen získaný ze všech zdrojů ve výši 0,5 mg/kg tělesné hmotnosti. Současně konstatoval, že existují skupiny populace, např. předškolní a školní děti, které mohou ADI překračovat. Největším potenciálním zdrojem lykopenu jsou ochucené nealkoholické nápoje.
Stanovisko EFSA-AFC napomůže při vypracování stanoviska Panelu pro dietetické produkty, výživu a alergie (EFSA-NDA), které se bude týkat použití lykopenu jako přísady nového typu.
 
Panel AFC konstatoval, že použití lykopenu jako potravinářského barviva značně přispívá k celkovému příjmu lykopenu. Nealkoholické aromatizované nápoje jsou největším potenciálním zdrojem lykopenu u všech populačních skupin, u dospělé mužské populace přispívají až 66 % k příjmu lykopenu, u předškolních dětí přispívají 90 %.
 
Lykopen patří do skupiny karotenoidů. Přirozeně se vyskytuje v rajčatech (včetně výrobků z rajčat, např. kečupu, rajčatovém protlaku), zelenině a ovoci, např. vodním melounu, růžovém grapefruitu a papaji. Lykopen je rovněž schválen pro použití jako potravinářské barvivo (E160d) a lze přidávat do širokého okruhu potravinářských výrobků, např. nealkoholických aromatizovaných nápojů, konzervovaného ovoce, cukrovinek, omáček,
džemů a rosolů
 
EFSA-NDA provádí v současné době posuzování lykopenu z hlediska jeho nově navrhovaného použití v potravinách. Očekává se, že na jaře 2008 budou schválena dvě stanoviska, která se budou týkat:
– lykopenového oleoresinu z rajčat,
– syntetického lykopenu jakožto potraviny nového typu.
 
Zdroj: EFSA