Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA přehodnocoval spotřebu korýšů do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

EFSA přehodnocoval spotřebu korýšů

Vydáno: 16.8.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Pro odhad akutních účinků mořských biotoxinů zůstala u velkých konzumentů spotřeba 400 g masa korýšů.
V červenci 2006 se Evropská komise obrátila na Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), aby vypracoval vědecké stanovisko k limitům EU z hlediska veřejného zdraví a metod analýzy pro různé mořské biotoxiny uvedené v legislativě EU, včetně nově se objevujících toxinů.
Panel pro kontaminanty (EFSA–CONTAM) vypracoval a schválil jako reakci na požadavek Evropské komise řadu vědeckých stanovisek, která se týkala těchto mořských biotoxinů:
– okadaová kyselina (OA) a analogy,
– toxiny skupiny azaspiracid (AZA),
– toxiny skupiny yessotoxin (YTX),
– toxiny skupiny saxitoxin (STX),
– toxiny skupiny pectenotoxin (PTX),
– domoová kyselina (DA),
– toxiny skupiny palytoxin (PITX),
– toxiny skupiny ciguatoxin (CTX),
– cyklické iminy (CI),
– toxiny skupiny brevetoxin (BTX).
Kromě toho bylo vydáno stanovisko k vlivu zpracování na obsah lipofilních mořských biotoxinů u dvouskořápkových měkkýšů a dále souhrnné stanovisko pro mořské biotoxiny, které se v současné době regulují.
Na základě údajů, které poskytlo pět členských států, panel CONTAM při prvním vypracování stanoviska určil, že velcí konzumenti korýšů zkonzumují 400 g masa korýšů. Tato spotřeba byla použita pro vypracování vědeckých stanovisek týkajících se akutních účinků mořských biotoxinů.
Evropská komise obdržela nedávno nové údaje o spotřebě korýšů z Belgie, Francie, Portugalska a Španělska. Nové údaje EFSA použil k přehodnocení spotřeby korýšů u velkých konzumentů, přičemž došel k závěru, že pro odhad akutních účinků mořských biotoxinů je 400 g masa korýšů odpovídající příjem. Vědecké stanovisko EFSA je v příloze.
 
Příloha: Statement on further elaboration of the consumption figure of 400 g shellfish meat on the basis of new consumption data (pdf, 253 kB, 20 stran)
 
Zdroj: EFSA
 
Toxiny vyskytující se v rybách, korýších a měkkýších
Azaspiracidy – toxiny měkkýšů
Biotoxiny v měkkýších: saxitoxin a jeho analogy
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021