Bezpečnost potravin

EFSA přehodnocuje aditiva schválena v EU a žádá o poskytnutí informací

Vydáno: 7. 5. 2010
Autor:

Do 23.5.2010 lze zasílat EFSA údaje týkající se těchto aditiv: emulgátory, stabilizátory a gelotvorné přípravky.

Evropská komise požádala vědecký panel pro potravinářská aditiva a nutriční zdroje přidávané do potravin Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–ANS), aby přehodnotil potravinářská aditiva, která byla schválena pro použití v EU a vydal k nim nová vědecká stanoviska. Přehodnocení všech potravinářských aditiv schválených před 20. lednem 2009 uvádí článek 32 nařízení (ES) č. 1333/2008.
EFSA zahájil program přehodnocování potravinářských aditiv potravinářskými barvivy. Další skupinou nově posuzovaných potravinářských aditiv budou: emulgátory, stabilizátory a gelotvorné látky.
EFSA proto vyzývá všechny zainteresované subjekty o poskytnutí publikovaných i nepublikovaných informací, které by mu byly nápomocny při tomto procesu. Pro poskytování požadovaných informací EFSA vypracoval dvoustupňový postup.
Uzávěrka přijímání informací pro první stupeň hodnocení je 23.5.2010. Přehled potravinářských aditiv, kterých se výzva EFSA týká.
 
Zdroj: EFSA