Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA připravuje nové posuzování bezpečnosti aspartamu do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

EFSA připravuje nové posuzování bezpečnosti aspartamu

Vydáno: 8.10.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
EFSA vyzývá k zasílání informací o účincích aspartamu na lidský organismus. Termín: 31.10.2008.
Na základě vědeckých důkazů, které jsou k dispozici, existuje široká shoda autorit v tom, že používání aspartamu nemá nežádoucí účinky.
Vědecký výbor pro potraviny (SCF, předchůdce EFSA) Evropské komise vydal kladné stanovisko k používání aspartamu v roce 1988. Od té doby se aspartam používá v širokém sortimentu výrobků bez cukru a nízkoenergetických. SCF pokračoval v posuzování aspartamu a v roce 2002 uveřejnil revidované stanovisko, ve kterém se konstatovalo, že neexistuje žádný důkaz, který by naznačoval, že je zapotřebí revidovat dřívější závěry z posuzování rizika aspartamu. Důkladné a nezávislé vědecké hodnocení dostupných studií nevedlo k potřebě nově posuzovat bezpečnost aspartamu. Určitá část veřejnosti se však nadále obává rizika z používání aspartamu v potravinách.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a jeho poradní fóru (AF) proto odsouhlasily, aby se vyčerpávajícím způsobem objasnily některé dosud nezodpovězené otázky týkající se bezpečnosti aspartamu používaného v potravinách. Za tímto účelem se uskuteční počátkem roku 2009 pracovní schůzka národních expertů pro aspartam. Příprava této schůzky zahrnuje identifikaci a důkladnou analýzu všech nových vědeckých důkazů a další informací o aspartamu, které jsou k dispozici od posledního hodnocení SCF v roce 2002. Dále zahrnuje analýzu nežádoucích účinků na člověka a identifikaci možných prázdných míst dřívějších hodnocení bezpečnosti.
EFSA proto vyzývá k zasílání údajů, které budou použity během schůzky národních expertů. Hlavní zájem je o informace o aspartamu, které souvisejí s následujícími oblastmi:
– funkce mozku, včetně změn nálady,
– vliv na nasycení a chuť,
– epidemiologické údaje, např. údaje o expozici,
– fertilita a reprodukce,
– imunotoxicita a alergenita,
– vliv na metabolismus a diabetes,
– vliv na rakovinu a genetický materiál.
 
Údaje o aspartamu lze zasílat do EFSA do 31. října 2008, a to na adresu: aspartamecallfordata@efsa.europa.eu.
 
Zdroj: EFSA
 
Další informace k aspartamu na stránkách ICBP:

Prokázán rakovinotvorný účinek aspartamu
Druhá studie Ramazzini proti aspartamu
Nové prověřování bezpečnosti aspartamu
Tisková konference k aspartamu
CSPI požaduje nové posouzení bezpečnosti aspartamu
Stanovisko FDA k bezpečnosti aspartamu
 
O aspartmu a další sladidlech lze získat více informací v A–Z slovníku pro spotřebitele.
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021