Stanovisko EFSA–BIOHAZ k použití bakteriofágů v nebo na potravinách živočišného původu.

Evropská komise požádala Evropský úřad pro
bezpečnost potravin (EFSA), aby poskytnul radu týkající se použití bakteriofágů u potravin živočišného původu. Úkolem
EFSA bylo zejména popsat způsob působení bakteriofágů u potravin (jatečně opracovaných kusů, masa a mléčných výrobků). EFSA se měl dále vyjádřit k tomu, zda bakteriofágy působí v konečné potravině nepřetržitě.
Panel pro biologická rizika (EFSA–BIOHAZ) došel k závěru, že se některé bakteriofágy, za specifických podmínek, ukazují být velmi účinnými v požadované eliminaci specifických patogenů nacházejících se v mase, mléce a výrobcích z nich. Panel však nedošel k závěru, zda bakteriofágy chrání před bakteriemi v případech, kdy je potravina rekontaminována.
Panel rovněž poznamenal, že v populaci bakterií, vůči kterým se bakteriofágy aplikují, mohou existovat některé mutanty nereagující na působení bakteriofágů. Četnost těchto mutací a jejich důsledky se budou pravděpodobně lišit v závislosti na použitém bakteriofágu, způsobu aplikace a cílových bakteriích, vůči kterým se bakteriofágy nasazují.
Pokud jde o délku účinku bakteriofágů v konečném výrobku, panel BOPHAZ poznamenal, že se bakteriofágy chovají jako inertní částice v prostředí a mají tendenci vydržet déle než jejich hostitelé. Na suchém povrchu je však jejich dlouhodobá antibakteriální aktivita ohrožena. Perzistence v potravině je tak u každého bakteriofága jiná a mění se podle podmínek použití, tj. závisí na dávce a fyzikálních a chemických faktorech souvisejících s potravinou (pH, obsah vody aj.). Chladírenské teploty například zvyšují perzistenci bakteriofágů na povrchu masa a na nebo v mléčných výrobcích.
EFSA-BIOHAZ doporučil, aby se podpořil další výzkum specifických kombinací bakteriofágů, patogenů a potravin tak, aby se mohla vyhodnotit perzistence bakteriofágů v potravinách a jejich schopnost zamezovat rekontaminaci bakteriálními
patogeny.
Bakteriofágy: nový nástroj pro zajištění bezpečnosti potravinPoužití bakteriofágů proti vybraným patogenůmKomerční přípravky na bázi bakteriofágůPoužití bakteriofágů k ošetření výrobního zařízení a potravinářských surovinNové poznatky ohledně inaktivace bakteriofágůBakteriofágy v sýrárnách