Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA snižuje ADI pro amarant do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv

EFSA snižuje ADI pro amarant

Vydáno: 24.8.2010
Tisk článku
Úřad EFSA snížil hodnotu ADI pro červené azo-barvivo E 123 na 0,15 mg/kg tělesné hmotnosti. Ohroženou skupinou jsou pravidelní konzumenti barvených aperitivů a koktailů.

Dne 26. 7. 2010 publikoval úřad EFSA své nové stanovisko k červenému barvivu E 123 amarant, čímž ukončil revizi prověřování azo-barviv (tzn. syntetických barviv obsahujících v molekule dva atomy dusíku spojené dvojnou vazbou). Amarant se používá k barvení aperitivů a rybích jiker. Panel ANS prověřil toxikologické podklady a dospěl k závěru, že amarant není ani genotoxický ani karcinogenní. Avšak hodnotu ADI (akceptovatelný denní příjem) stanovenou v r. 1984 Vědeckým výborem pro potraviny na 0 – 0,8 mg/kg tělesné hmotnosti snížil na 0,15 mg/kg. Hodnota ADI stanovená společným výborem FAO/WHO je 0 – 0,5 mg/kg. EFSA odůvodnit snížení ADI tím, že střední hodnota expozice u dospělých je sice hluboko pod ADI, avšak osoby, které pravidelně pijí např. velké množství koktailu „Americana“ (denně tři koktaily, do nichž bylo aplikováno nejvyšší povolené množství amarantu) nebo jiné aperitivy barvené červeně, mohou až šetinásobně překročit ADI.

V šesti evropských zemích byl proveden průzkum expozice dětí ve věku 1 – 14 let z barvených rybích jiker, a bylo odhadnuto, že příjem je 30krát nižší než ADI. 

EU Food Law, 2010, č. 447, s. 4-5

 

Další informace

Seznam stanovisek EFSA týkajících se barviv (10 z nich jsou azo-barviva)

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021