Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 11
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)

Přidat článek EFSA souhlasí s tvrzením o zdravé čokoládě do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

EFSA souhlasí s tvrzením o zdravé čokoládě

Vydáno: 24.7.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Je považováno za prokázané, že pravidelný příjem flavanolů z kakaa na lačno přispívá ke zdravému průtoku krve.

Milovníky čokolády potěší stanovisko panelu NDA úřadu EFSA (EFSA-Q-2012-00002) týkající se tvrzení požadovaného belgickou společností Barry Callebaut, že flavanoly v kakau „pomáhají udržovat endoteliární dilataci cév, což přispívá k zdravému toku krve“ u obecné dospělé zdravé populace.

Podle NDA byla prokázána závislost mezi konzumací flavanolů z čokolády a uvedeným účinkem. K dosažení účinku má být denně konzumováno 200 mg flavanolů, což odpovídá 2,5 g kakaového prášku s vysokým obsahem flavanolu nebo 10 g čokolády z takového kakaa, což může být složkou vyvážené stravy.

Pro potvrzení požadovaného tvrzení předložil žadatel výsledky šesti intervenčních studií na lidech potvrzujících, že příjem flavanolů kakaa nalačno a pravidelně během 1 - 12 měsíců zdravou populací působí na ED-FMD (endothelium-dependent flow-mediated dilation). NDA bral v úvahu, že po 12 týdnech užívání se projevilo významné zvýšení ED-FMD u jedné intervenční skupiny a že u jiné byl efekt závislý na dávce a projevil se po týdnu. Příjem probíhal podle podmínek, které žadatel navrhuje.

Efekt byl potvrzen i dvěma ze tří studií na pacientech léčených na srdečně cévní chorobu.


EU Food Law,  20. 7. 2012, č. 541, s. 8


Související informace:
A-Z slovník BP:  Flavonoidy



Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018