Děti mohou za určitých okolností přijmout až trojnásobek denního tolerovatelného množství melaminu.
Evropský úřad pro
bezpečnost potravin (EFSA) byl požádán Evropskou komisí, aby prověřil možné riziko z přítomnosti melaminu ve vícesložkových potravinách obsahujících
mléko nebo mléčné produkty pocházející z Číny.
Dne 24.9.2008 vědci z
EFSA vydali stanovisko, ve kterém se uvádí, že pokud dospělí v Evropě budou konzumovat čokoládu a biskvity obsahující kontaminované sušené mléko, nepřekročí tolerovatelný denní příjem (TDI) melaminu, který je 0,5 mg/kg tělesné hmotnosti, dokonce ani v nejhorším případě, který může nastat (tj. vysoký obsah mléčné složky ve výrobku a vysoká spotřeba hotového výrobku).
Děti s průměrnou spotřebou biskvitů, mléčného toffee a čokolády vyrobené za použití kontaminovaného sušeného mléka rovněž nepřekročí TDI melaminu. Avšak u dětí s vysokou konzumací uvedených výrobků a vysokým obsahem mléčné složky v těchto výrobcích dojde k překročení TDI a to může být až trojnásobné. Vysoký příjem melaminu primárně ovlivňuje ledviny.