Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EFSA vydal první stanoviska ke zdravotním tvrzením do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Legislativa EU a MS - Archiv > Právní předpisy EU – základní informace> Právní předpisy EU – základní informace
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

EFSA vydal první stanoviska ke zdravotním tvrzením

Vydáno: 22.8.2008
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Vyjádření EFSA k osmi zdravotním tvrzením týkajícím se snížení rizika onemocnění a zdraví dětí.
Panel pro dietetické produkty, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–NDA) schválil první sérii stanovisek k tvrzením uvádějícím snížení rizika onemocnění a dále vývoje a zdraví dětí. Panel NDA posuzoval vědecké důkazy pro osm tvrzení, z nichž se pět týkalo zdraví dětí a tři snížení rizika onemocnění. Vědecká stanoviska EFSA–NDA uvádějí výsledek a závěry z posuzování vědeckých zdůvodnění navrhovaných zdravotních tvrzení zaslaných žadateli. Stanoviska EFSA–NDA budou poskytnuta Evropské komisi a členským státům, které se budou zabývat dalšími kroky v procesu autorizace těchto tvrzení.
Profesor Albert Flynn, předseda panelu NDA, uvedl, že veškerá dokumentace zaslaná žadateli na obhajobu jejich tvrzení, byla posuzována podle jednotných kritérií. Panel bral do úvahy kvalitu zaslaných důkazů a poskytl manažerům rizika nezbytnou radu opírající se o vědecké důkazy.
První série schválených stanovisek odráží různou úroveň důkazů, které byly zaslány EFSA na podporu žádostí. V některých případech byly důkazy adekvátní, v některých byly nedostačující. EFSA vydal v roce 2007 návod, jak postupovat v podávání žádostí o schválení zdravotních tvrzení. Úlohou EFSA je ověřit (během pěti měsíců od podání žádosti), zda je zdravotní tvrzení opodstatněné vědeckým důkazem. Prvně schválená stanoviska jsou k dispozici na internetových stránkách EFSA.
EFSA dosud obdržel dalších 220 zdravotních tvrzení. U jednotlivých zdravotních tvrzeních se prověřuje úplnost zaslané dokumentace.Jakmile budou žádosti zkompletovány, dojde k jejich posouzení panelem NDA.
 
Stanoviska publikovaná EFSA–NDA dne 21.8.2008 se týkají těchto osmi zdravotních tvrzení:
 
1. “Rostlinné steroly snižují krevní cholesterol a tím snižují riziko koronárního onemocnění srdce”
2. “Probiotika a fermentovaná zelenina a ovoce podporují obecně zdraví a specificky modulují imunitu, což podporuje imunitní systém dětí během růstu
3. “Alfa-linolenová kyselina a linolová kyselina jsou nezbytné pro správný růst a vývoj dětí”
4. “Femarelle® indukuje tvorbu kostí a zvyšuje minerální hustotu kostí, snižuje riziko osteoporózy a jiných poruch kostí u postmenopauzálních žen
5. “Uvádí se, že tři porce mléčných potravin denně podporují zdravou tělesnou hmotnost u dětí a dospívajících, přičemž jedna porce představuje 200 ml mléka, 28 g sýru nebo 125 ml jogurtu”
6. “Ukazuje se, že řada potravin, např. mléčné výrobky (mléko a sýr) je nekariogenních a nepoškozuje zuby. Některé potraviny mají rovněž antikariogenní účinky chránící zuby před kazy (označené jako “kariostatické faktory”). Mléčné výrobky (mléko a sýr) vykazují tyto vlastnosti a podporují zdravé zuby u dětí
7. “NeOpuntia® napomáhá zlepšovat parametry krevních lipidů spojovaných s kardiovaskulárními riziky, zvláště HDL-cholesterolu. Existuje proto zřetelný prospěch z použití NeOpuntia® v doplňcích stravy a funkčních potravinách pro prevenci kardiovaskulárních rizik
8. “Elancyl Global Silhouette® mění tvar těla snižováním tělesného tuku zvláště v oblasti břicha
 
Zdroj: EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021