Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA vydal zprávu o výskytu PCB do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv

EFSA vydal zprávu o výskytu PCB

Vydáno: 2.7.2010
Tisk článku
Úřad EFSA (skupina DATEX) publikoval výsledky monitoringu PCB nepodobných dioxinům v potravinách a krmivech, a sice z 20 evropských států.

V r. 2002 vydala EK  sez¨nam opatření, která měla být přijata ke snížení výskytu PCB a doporučila členským státům monitorovat situaci. International Agency for Research on Cancer klasifikovala PCBs potenciální lidský karcinogen.

Zpráva vydaná skupinou DATEX (Data Collection and Exposure unit) - pracovištěm úřadu EFSA  je založena na analýze 11,214 vzorků potravin a 1,349 vzorků krmiv z 18 členských států, Islandu a Norska za období 1999 – 2008. Následovat bude v tomto roce ještě zpráva o dioxinech a dioxinům podobným látkách.

Panel pro kontaminanty úřadu EFSA vydal v r. 2005 stanovisko k riziku výskytu PCB.

Z nově publikované zprávy vyplývá,  že nejvyšší hladiny u potravin byly zjištěny v několika vzorcích ryb a rybích výrobků, méně v syrovém mléce a mléčných výrobcích a vejcích a výrobcích z nich. Nižší hladiny jsou v ovoci a zelenině. Obdobně byly nejvyšší hladiny zjištěny u krmiv obsahujících produkty z ryb a rybí oleje.

EFSA publishes data on levels of PCBs in food (30. 7. 2010)

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021