Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA: vyhodnocení alergenity potravin pro účely označování výrobků do kategorie

Archiv článků od roku 2003 do roku 2011 > Archiv článků od roku 2003

EFSA: vyhodnocení alergenity potravin pro účely označování výrobků

Vydáno: 2.4.2004
Tisk článku
Byl zveřejněný Znalecký posudek Vědeckého panelu pro dietní výrobky, výživu a alergie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin vztahující se k vyhodnocení alergenních potravin za účelem označování potravinářských výrobků, přijatý 19. února 2004
Panel posoudil tuto záležistost na základě výsledků nejnovějších výzkumů a vycházel z předchozího Znaleckého posudku Vědeckého výboru  pro potraviny zveřejněného v roce 1995.
Panel dospěl k závěru, že všechny alergeny uvedené v současné legislativě EU vztahující se k označování potravin, jsou schopny vyvolat alergenní reakce, které mohou být velmi závažné, v některých případech i smrtelné. Panel doporučil, aby seznam byl zrevidován takovým způsobem, aby odrážel změny ve výrobní praxi a stravovacích návycích  a  aby vzal v potaz výsledky nejnovějšího klinického výzkumu. Panel došel k závěru, že vysoká variabilita citlivosti k alergenům u vnímavých jedinců může znamenat, že prahové hodnoty vyvolávající alergenní reakce nemohou být stanoveny bez dalších informací. Panel též upozornil, že ačkoliv technologie zpracování ovlivňuje alergenitu potraviny, výsledek se nedá předpovědět. Ve zprávě byly zdůrazněny i některé nedostatky současně používaných testovacích metod pro alergeny.
Plné znění je k dispozici na stránce http://www.efsa.eu.int/science/nda/nda_opinions/341_en.html
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021