Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EFSA: Výzva k trvalému sběru údajů o výskytu chemických kontaminantů v potravinách a krmivech do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Sběr dat a veřejné konzultace > Sběr dat a veřejné konzultace

EFSA: Výzva k trvalému sběru údajů o výskytu chemických kontaminantů v potravinách a krmivech

Vydáno: 9.3.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Požadované údaje se mají zasílat do EFSA každoročně do 1. října.

Na základě nařízení (ES) č. 178/2002 dostal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) mandát od Evropské komise, aby průběžně shromažďoval všechny dostupné údaje o výskytu chemických kontaminantů v potravinách a krmivech.
Na žádost Komise se EFSA již dříve zabýval shromažďováním informací, např. o těžkých kovech, furanu, alkrylamidu v potravinách. Po konzultaci s Komisí a příslušnými členskými státy (sítí DATEX – expertní skupinou pro výskyt chemických látek) byl vytvořen seznam chemických látek, o kterých se budou nepřetržitě sbírat údaje.

EFSA vyzývá národní úřady pro potraviny, výzkumné instituce, vysoké školy, potravinářské podnikatelské subjekty a další zainteresované strany, aby zasílaly údaje o výskytu kterékoliv látky uvedené v následující tabulce.

Látky, ke kterým EFSA shromažďuje údaje

Procesní kontaminanty (látky vzniklé během výroby potravin/krmiv):
furan, akrylamid, polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH), estery 3-monochlorpropan-1,2-diolu (3-MCPD), etylkarbamát

Organické kontaminanty:
dioxiny a polychlorované bifenyly typu dioxinů, polychlorované bifenyly jiné než dioxiny, bromované zbrzďovače hoření, perfluoralkylové látky (PFAS), uhlovodíky minerálního oleje, melamin a analogy

Anorganické látky:
dusičnany v zelenině a jiných komoditách, kadmium, olovo, arzén (anorganický a celkový), rtuť (metylrtuť a celková rtuť), fluor v krmivu, dusitany v krmivu

Mykotoxiny:
aflatoxiny (B1 v krmivu, B1 a celkové v potravinách, M1 v mléku a mléčných výrobcích), ochratoxin A, deoxynivalenol (a acetylované deriváty), zearalenon, fumonisiny, patulin, T-2 a HT-2, nivalenol, ergotové (námelové) alkaloidy

Vlastní (inherent)* toxiny rostlin:
opiové alkaloidy v máku, pyrrolizidinové alkaloidy, glukosinoláty v krmivu, tropanové alkaloidy,
inherent toxiny v krmivu regulované směrnicí 2002/32/EC nebo dosud neregulované: volný gossypol, kyanovodíková kyselina (v krmivu a potravinách), teobromin, ricin, abrin, krotin I

Organochlorové sloučeniny v krmivu regulované směrnicí 2002/32/EC:
aldrin, dieldrin, kamfechlor, chlornan, DDT, endosulfan, endrin, heptachlor, hexachlorbenzen (HCB), hexachlorcyklohexan (HCH - alfa, beta a gama izomery)

*) Inherent toxiny rostlin jsou sloučeniny, které se vyskytují přirozeně v rostlinách a které za určitých podmínek (např. při zvýšené koncentraci) vykazují toxické účinky.

Více informací o sběru dat (období, za které se údaje požadují, harmonizovaném způsobu uvádění údajů z analytických měření, zasílací adresa aj.) jsou k dispozici zde.

Požadované údaje se budou zasílat do EFSA do 1.10. každého roku.

Zdroj: EFSA

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018