Úřad EFSA vyzývá odborníky, aby napomohli evropskému systému bezpečnosti potravin tím, že se stanou členy jeho týmů odborníků na posuzování rizik. Přijímají se přihlášky od zavedených odborníků se zkušenostmi v těchto oblastech: zdraví rostlin, geneticky modifikované organismy, krmiva, zdraví a dobré životní podmínky zvířat, ochrana rostlin, kontaminující látky v potravinovém řetězci, biologická nebezpečí a výživa. Kromě osmi vědeckých panelů, které pokrývají tyto oblasti, úřad EFSA rovněž obnovuje členskou základnu ve svém vědeckém výboru, který je odpovědný za zastřešující témata, jako jsou harmonizace přístupů k posuzování rizik a nové metodiky.

EFSA se opírá o zkušenosti a úsudek stovek vědců, kteří politickým činitelům EU poskytují potřebné poradenství k ochraně spotřebitelů, zvířat a rostlin. Vědecký výbor a vědecké panely úřadu se vždy skládají až z 21 vědců z celé Evropy a pokrývají široké spektrum disciplín. Tito odborníci – z univerzit, výzkumných institucí a vnitrostátních úřadů pro bezpečnost potravin – přinášejí do úřadu EFSA množství vědeckých znalostí, kritického myšlení a praktických zkušeností s rozhodováním, čímž zajišťují vysokou odbornou úroveň poradenství, které úřad poskytuje.
Toto poradenství se poskytuje ve formě vědeckých stanovisek, která se zveřejňují ve Věstníku EFSA, což je volně přístupný on-line časopis. Věstník EFSA byl přijat k indexaci předními bibliografickými databázemi, jako jsou CABI, SciFinder a ISI Web of Science.
Tuto náročnou práci vykonávají odborníci úřadu EFSA dobrovolně a často musejí poskytovat složité vědecké poradenství v krátké lhůtě. Občas se dokonce mohou ocitnout ve středu veřejné pozornosti z důvodu zvláštní povahy nebo citlivosti otázky, o jejíž posouzení byli požádáni.
Profesor Anthony Hardy, předseda vědeckého výboru, uvedl:
„Pracovat pro EFSA je náročné a má to být náročné, ale odměna stojí za tu námahu a já bych to každému doporučil.“
„Pro mě je EFSA základním kamenem posuzování rizik v Evropě, co se bezpečnosti potravin týče, a jeho klíčové hodnoty spočívající ve vysoké vědecké úrovni a transparentnosti jsou i mými klíčovými hodnotami. Jsem velice hrdý na to, že jsem součástí systému, který pomáhá zvyšovat bezpečnost potravin pro Evropany.“
Profesor Joe Perry, předseda Vědeckého panelu pro geneticky modifikované organismy, dodal:
„Činnost, kterou úřad EFSA vyvíjí, je skutečně potřebná. Posuzování rizik je důležité nejen z vědeckého hlediska, ale i pro společnost. To je jeden z důvodů, proč jsem se do této činnosti zapojil. Vědci jsou rovněž spotřebiteli – každý člověk konzumuje potraviny – a mnozí jsou i rodiči, takže toto je příležitost, jak společnosti něco vrátit, prožít zajímavé chvíle při setkání s odborníky z různých zemí a snažit se o co nejlepší výkon v náročných oblastech.“
Uchazeči by měli být schopni prokázat zkušenosti s vědeckým posuzováním rizik a mít prokázané odborné znalosti v jedné nebo více oblastech působnosti úřadu EFSA. Vybraným uchazečům bude nabídnut tříletý mandát počínaje červencem 2015. Odborníci, kteří mají o členství zájem, se vybízejí, aby podali přihlášku on-line. Podrobnosti jsou k dispozici na níže uvedené internetové adrese nebo na domovské stránce internetových stránek úřadu EFSA. Tato výzva byla rovněž zveřejněna v Úředním věstníku Evropské unie.
Výzva k vyjádření zájmu
Poznámky pro redaktory:
Úřad EFSA byl zřízen v lednu 2002, po sérii krizí v potravinářství na konci 90. let 20. století, jako nezávislý zdroj vědeckého poradenství a komunikace v oblasti rizik spojených s potravinovým řetězcem. V evropském systému bezpečnosti potravin se posuzování rizik provádí nezávisle na řízení rizik. Jakožto posuzovatel rizik úřad EFSA poskytuje vědecká stanoviska a poradenství Evropské komisi, Evropskému parlamentu a členským státům EU.
Odborníci jsou jmenováni členy vědeckého výboru a vědeckých panelů úřadu EFSA na tříleté období. Mandát stávajících členů vědeckého výboru a osmi z deseti vědeckých panelů* končí v polovině roku 2015. Odborníci, kteří nebudou jmenováni, mohou být umístěni na rezervní seznam pro případ, že by se uvolnilo místo v komisích.
Výběr odborníků probíhá otevřeným a transparentním způsobem.
Za svou činnost odborníci nedostávají plat, jelikož nejsou zaměstnanci úřadu EFSA, ale úřad jim hradí náklady na dopravu, ubytování a diety. Rovněž dostávají denní náhradu za každý den jednání, jehož se účastní.
* Členství ve Vědeckém panelu pro potravinářské přídatné látky a zdroje živin přidávané do potravin (ANS) a ve Vědeckém panelu pro materiály přicházející do styku s potravinami, enzymy a látky určené k aromatizaci (CEF) bylo obnoveno loni.
V případě dotazů zástupců sdělovacích prostředků se obraťte na:
kancelář pro vztahy s médii úřadu EFSA
Tel. +39 0521 036 149
E-mail: Press@efsa.europa.eu
Zdroj: EFSA: Scientific Committee and Panel renewals