Bezpečnost potravin

EFSA: Xylella je příčinou onemocnění olivovníků v Itálii

Vydáno: 14. 4. 2016
Autor: KM EFSA

Podle nejnovějších výzkumů způsobuje bakterie Xylella fastidiosa odumírání olivovníků na jihu Itálie.

Nová studie potvrdila, že bakterie Xylella fastidiosa vyvolává chorobu, která způsobuje odumírání olivovníků v jižní Itálii. Kmen bakterie v oblasti Apulie napadá rovněž oleandr a vítod myrtolistý, zatímco citrusy, réva vinná a dub cesmínovitý jsou pravděpodobně rezistentní.

Závěry pocházejí z výzkumů prováděných v rámci hostitelského okruhu kmene CoDiRO X. fastidiosa v Apulii v posledních letech. Vědci z Italské Národní rady pro výzkum prováděli pokusy s umělou inokulací odrůd hlavních trvalých kultur bakterií a s přenosem bakterie hmyzími vektory.

Byly zkoumány středomořské plodiny jako olivovníky, réva vinná, citrusy, mandloně, broskvoně, třešně a švestky, dále lesní dřeviny jako dub cesmínovitý a také okrasné druhy jako oleandr a vítod myrtolistý. Projekt byl financován úřadem EFSA.

Giuseppe Stancanelli, vedoucí útvaru pro zdraví zvířat a rostlin EFSA, řekl: „Výsledky potvrzují, že kmen CoDiRO X. fastidiosa způsobuje odumírání olivovníků. To je důležitý krok vpřed, protože bez doplnění znalostí hostitelského okruhu a epidemiologie kmene v Apulii nelze přesně posoudit riziko epidemického šíření z této oblasti.“

Inokulované olivovníky vykázaly podobné symptomy – usychání a odumírání. Reakce jednotlivých odrůd olivovníků však byly různé. Například kolonizace kultivarů Coratina, Leccino a FRANTOIO trvala při nižší koncentraci bakterií déle než u kultivaru Cellina di Nardò, který je jedním z nejčastěji pěstovaných v kontaminované oblasti.

Vědci uvádějí, že k pochopení různých reakcí je zapotřebí provést další testy s větším počtem kultivarů olivovníku.

Polní pokusy také ukázaly, že pěnodějka obecná (Philaenus spumarius)  – hmyz, který je rozšířený v Apulii – může být vektorem přenosu bakterie na olivovník, oleandr a vítod myrtolistý. Infekce byla detekována již šest měsíců po expozici hmyzu, kdy rostliny ještě nevykazovaly žádné symptomy.

Testování citrusů, révy vinné nebo dubu cesmínovitého na X. fastidiosa však bylo po expozici pěnodějce P. spumarius přenášející infekci negativní. Stejně tak se u těchto rostlin po experimentální inokulaci bakterií neprojevila infekce nebo se u nich nerozvinuly symptomy. K získání prokazatelných výsledků však budou nezbytné další výzkumy.

Všechny inokulované rostliny budou sledovány minimálně celé příští vegetační období, polní pokusy budou prodlouženy  na 10 let.

Dr. Stancanelli uvedl: „Výsledky tohoto projektu významně snižují nejistotu kolem rizik spojených s X. fastidiosa kmene CoDiRO na území EU a pomohou při plánování dalšího výzkumu.

Další polní a laboratorní pokusy by měly být zaměřeny na reakce olivovníků s cílem identifikovat tolerantní nebo rezistentní odrůdy, které by mohly být zemědělci pěstovány v oblastech s výskytem X. fastidiosa.

Na základě výzkumných projektů financovaných v rámci programu EU Horizon 2020 očekáváme získání více informací, které umožní ochranu proti této chorobě.“

Pilot project on Xylella fastidiosa to reduce risk assessment uncertainties

Zdroj: Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA)