Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA žádá informace o výskytu akrylamidu v potravinách do kategorie

Zprávy EFSA - Archiv > Zprávy EFSA - Archiv> EFSA - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

EFSA žádá informace o výskytu akrylamidu v potravinách

Vydáno: 25.5.2010
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
EFSA uveřejnil výzvu k zasílání informací o výskytu akrylamidu v potravinách. Termín: do 31.7.2010.
Vědecký panel pro kontaminanty v potravinovém řetězci Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA–CONTAM) přijal dne 19.4.2005 stanovisko, ve kterém podpořil posouzení rizika z akrylamidu v potravinách povedené Společným výborem expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva (JECFA) v únoru 2005. V uvedeném hodnocení došel JECFA k závěru, že rozpětí příjmu akrylamidu u spotřebitelů s průměrným a vysokým příjmem je malé pro sloučeninu, která je genotoxická a karcinogenní a že tato skutečnost může představovat zdravotní riziko pro člověka. Mělo by proto pokračovat odpovídající úsilí, které povede ke snížení koncentrace akrylamidu v potravinách.
 
Evropská komise tak vydala dne 3.5.2007 doporučení členským státům monitorovat koncentrace akrylamidu v potravinách (doporučení 2007/331/ES). Uvedené doporučení obsahuje podrobné požadavky na odběr vzorků a specifikace výrobků, které bude příslušný členský stát testovat. Členské státy budou po dobu tří let vždy k 1.6. předávat výsledky analýz akrylamidu v potravinách.
 
EFSA uveřejnil výzvu k zasílání informací o výskytu akrylamidu v potravinách. Termín: do 31.7.2010.
 
Zdroj: EFSA

Obsah akrylamidu v potravinách v roce 2008
Akrylamid na stránkách EFSA
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021