Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EFSA zkoumá rizika z jídel neživočišného původu do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

EFSA zkoumá rizika z jídel neživočišného původu

Vydáno: 17.1.2013
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Beránková
EFSA publikovala vyhodnocení rizik z patogenů kontaminujících jídla neživočišného původu.

EFSA publikovala první vědecké vyhodnocení rizik veřejného zdraví v Evropě představovaných patogeny, které mohou kontaminovat jídla neživočišného původu.
Vědecké stanovisko srovnává poměry hlášených epidemií nemocí z jídla u lidí v letech 2007 – 2011 u  jídel neživočišného původu s epidemiemi souvisejícími s jídly živočišného původu v Evropě. Odborníci EFSA také identifikovali a hodnotili kombinace jídel a patogenů nejčastěji spojených s nemocemi z jídla u jídel neživočišného původu.
Jídla neživočišného původu zahrnují širokou škálu ovoce, zeleniny, salátů, semen, ořechů, obilovin, bylinek a koření, a jsou důležitou součástí denního jídelníčku.
Podle vědeckého stanoviska, publikovaného Panelem pro biologická rizika, jsou jídla živočišného původu i nadále hlavním zdrojem všech dokumentovaných a hlášených onemocnění (90%). Ale počet epidemií, případů u lidí a hospitalizací spojených s jídlem neživočišného původu ve sledovaném období narůstá.
Epidemie spojené s těmito jídly obvykle zahrnují více případů u lidí, ale jsou často méně závažné, pokud jde o hospitalizace a úmrtí, než obdobné případy spojené s jídly živočišného původu. Pokud se zváží trendy od r. 2007 do r. 2011 ukazuje se, že epidemie spojené s jídly neživočišného původu byly spojeny s 10% epidemií, 26% případů nemocí u lidí, 35% hospitalizací a 46% úmrtí. Velký dopad na zdraví měla epidemie Escherichia coli produkující Shiga-toxin související s rostlinnými klíčky v roce 2011. Jestliže jsou vyloučena data týkající se této závažné epidemie, jídla neživočišného původu souvisela s 5% všech úmrtí  u hlášených epidemií z jídla.

Model žebříčku rizik
Vědecký panel vyvinul model pro podporu manažerů rizika při stanovení žebříčku rizik spojených s nemocemi z potravin neživočišného původu. Nejrizikovější kombinací jídel a patogenů (virů, baktérií nebo parazitů) ve zvažovaném období byla Salmonella a listová zelenina jedená v syrovém stavu. Následovaly další kombinace, všechny hodnocené jako stejně závažné: Salmonella a cibulová a stonková zelenina (jako je chřest, cibule, česnek); Salmonella a rajčata, Salmonella a melouny; a patogenní Escherichia coli a čerstvé lusky, luštěniny nebo zrní.
Důležitost některých kombinací může být v modelu nadhodnocená. Další kombinace jídlo/patogen mohou být identifikovány při zvažování nových budoucích dat z monitoringu EU. Model také pravděpodobně podhodnocuje důležitost ojedinělých onemocnění, jako jsou onemocnění způsobená baktérií Listeria monocytogenes nebo Campylobacter.

Vědecké stanovisko EFSA doporučuje přijetí sjednocené terminologie při zařazování jídel za účelem sběru dat, i při sběru dalších informací o jednotlivých jídlech, jejich přípravě, zpracování a skladování.

V roce 2013 bude EFSA analyzovat faktory přispívající k rizikům z kombinací patogen/jídlo identifikovaných ve vědeckém stanovisku. Dále budou zkoumány důležité zmírňující alternativy a mikrobiologická kritéria pro specifické kombinace patogen/jídlo.


Zdroj: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130108a.htm


 

 

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Epidemie

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018