Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EFSA zmírňuje varování ohledně konzumace klíčků do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

EFSA zmírňuje varování ohledně konzumace klíčků

Vydáno: 18.10.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Po stažení specifických šarží výhonků a naklíčených semen řeckého sena dovezeného z Egypta a po omezení dovozu v souvislosti s výskytem E. coli 0104:H4 netrvá panel pro biologická rizika již na úplném odmítání konzumace těchto produktů bez tepelného ošetření.
Úřad EFSA – panel pro biologická rizika změnil 3. 10. 2011 varování vydané v létě při výskytu E. coli 0104:H4 v Německu a ve Francii, podle kterého se nemají konzumovat klíčky/výhonky a naklíčená semena, ani pěstovaná pro vlastní potřebu, pokud nejsou tepelně ošetřeny. Zmírnění varování následuje poté, co byly staženy z trhu v členských státech pravděpodobné zdroje kontaminace – především specifické šarže řeckého sena z Egypta, v souvislosti s probíhajícím omezením dovozu.
Přesto však EFSA opakovaně zdůrazňuje nutnost důkladného mytí rukou před přípravou jídla, mytí produktů pod tekoucí vodou a oddělování syrových potravin od vařených. Ohledně vydání specifických pokynů pro spotřebitele odkazuje EFSA na národní kompetentní úřady.
Vyjádření EFSA je vydáno v souvislosti s Vědeckou zprávou (Shiga toxin-producing E. coli (STEC) O104:H4 2011 outbreaks in Europe: Taking Stock)  zahrnující přehled o aktivitách v souvislosti s výskytem E. coli 0104:H4, který vedl k 50 úmrtím, což byla největší nákaza z potravin v EU za desítky let.
Stanovisko EFSA bude vydáno během několika týdnů.

EU Food Law, 2011, č. 503, s. 6
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018