Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek EFSA znovu posuzuje kontroverzní steviosid do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv

EFSA znovu posuzuje kontroverzní steviosid

Vydáno: 29.8.2008
Tisk článku
Nová skupina odborníků pro zdroje aditiv a nutrientů (ANS) bude posuzovat žádosti společnosti Cargill z r. 2008 a společností European Stevia Association a Morita Karaku Koyo Co.
Společnost Cargill podala novou žádost o schválení používání glykosidů steviolu jako sladidel do potravin a nápojů, a sice obdobně jako byl schválen aspartam podle nařízení 94/35/ES o sladidlech. Je to již třetí žádost na toto téma.
V r. 1998 podala firma Stevia Rebaudiana Bertoni žádost o schválení rostliny a listů Stevia jako potraviny nového typu podle nařízení 258/97/ES. Vědecký výbor pro potraviny (SCF) však zhodnotil podklady jako nedostačující, a to včetně chybějících vědeckých studií. Komise proto žádost neschválila.
V r. 2007 byly podány dvě žádosti společností European Stevia Association a Morita Karaku Koyo Co o schválení aplikace steviosidu, rebadiosidu A, rebadiosidu C a dulcosidu A podle směrnice 94/34/ES. Výbor SCF, jehož hodnocení předchází stanovisku EFSA však označil steviosidy za neakceptovatelné jako sladidla. Úřad EFSA požádal o další informace. Úkolem nového panelu ANS (Odborná skupina pro zdroje aditiv a nutrientů), který začal svou činnost 10. července 2008, bude vyhodnotit všechny tři podané žádosti.

EU Food Law, 2008, č. 356, s. 14
Další informace:
Necukerné přírodní látky sladké chuti
Stevia v amerických potravinářských obchodech
TRUVIA™: nové přírodní sladidlo
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021