Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EHEC prokázány u salátových okurek španělského původu do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

EHEC prokázány u salátových okurek španělského původu

Vydáno: 27.5.2011
Tisk článku
Autor: Ing. Dana Nehasilová
Kontaminace enterohemoragickými Escherichia coli (EHEC) byla prokázána u čtyř vzorků salátových okurek, tři vzorky pocházely ze Španělska, původ čtvrtého vzorku dosud není jasný.
Norimberk  - Jak se šíří nebezpečné střevní zárodky EHEC? Vědci z hamburského Ústavu hygieny nyní jednoznačně prokázali přítomnost tohoto patogenu ve čtyřech vzorcích salátových okurek, tři z nich pocházely ze Španělska.
Původ čtvrtého vzorku salátové okurky je dosud nejasný. Vědci z Ústavu Roberta Kocha (RKI) se sídlem v Berlíně včera varovali před konzumací syrových rajčat, okurek a salátů, zejména v případě, že pocházejí ze severu Německa. Experti z RKI u postižených pacientů zjišťovali pomocí dotazníků, jaké potraviny konzumovali. Na základě analýzy získaných informací vědci prohlásili, že pacienti infikovaní enterohemoragickou E.coli významně častěji konzumovali zeleninu v porovnání se zdravými kontrolními osobami. Zatím není jasné, zda vzájemně souvisí se současnou vlnou závažných průjmových onemocnění jedna nebo více z těchto tří potravin. Nicméně zvlášť zřetelný je statistický signál u rajčat. Ani dnes nebylo vyloučeno, že by původcem nákazy mohly být ještě jiné potraviny než okurky, u kterých byla prokázána kontaminace EHEC.         
Spolkové ministerstvo pro spotřebitele označilo varování před konzumací zeleniny za vhodné opatření k utlumení infekce. Protože se stále ještě analyzují dodavatelské řetězce, není jasné, zda kontaminovaná zelenina pochází ze severního Německa nebo zde byla pouze zakoupena. Kromě toho neexistují žádné důkazy o tom, že byla EHEC infekce skutečně přenesena tímto způsobem. Jako zdroj infekce se mohou uplatnit také jiné potraviny jako maso, mléko, sýry i když dosud u nich přítomnost EHEC nebyla prokázána.
Producenti zeleniny v Německu v současné době dodávají do tržní sítě pouze výpěstky ze skleníků, ne z polí. Kromě toho používání statkových hnojiv ke hnojení zeleniny zcela vylučují. Tato hnojiva se v Německu aplikují pouze u kukuřice a obilí. Od pondělí probíhá testování vzorků zeleniny z domácí produkce. První výsledky těchto šetření byly dosud negativní.  
EHEC: Erreger auf spanischen Gurken nachgewiesen
http://www.agrarheute.com/ehec-gemuesebauern
Spanische Gurken sollen EHEC verbreiten

http://www.topagrar.com/news/Home-top-News-Spanische-Gurken-sollen-EHEC-verbreiten-342129.html

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021