Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EK: COVID-19 a bezpečnost potravin, Otázky a odpovědi do kategorie

Aktuality > Aktuality

EK: COVID-19 a bezpečnost potravin, Otázky a odpovědi

Vydáno: 16.4.2020
Tisk článku
Autor: Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin EK
EK zveřejnila dokument odpovídající na nejčastější dotazy z oblasti bezpečnosti potravin související s pandemií "COVID-19"

Generální ředitelství pro zdraví a bezpečnost potravin (DG SANTE) Evropské komise vydalo dokument, ve kterém odpovídá na nejčastější dotazy související se současnou pandemií způsobenou novým typem koronaviru (SARS-CoV-2). 

Obsah dokumentu

1. RIZIKO INFEKCE Z POTRAVIN
1.1. Jaké je riziko infekce onemocněním COVID-19 z potravinářských výrobků?
1.2. Mohu jako provozovatel potravinářského podniku žádat od svých dodavatelů záruky, pokud jde o onemocnění COVID-19?
1.3. Jaké je riziko nákazy onemocněním COVID-19 z obalů potravin?

2. PRODUKCE POTRAVIN
2.1. Podniká zemědělsko-potravinářské odvětví kroky k zamezení kontaminace potravin, které produkuje nebo distribuuje, tímto virem?
2.2. Omezení volného pohybu osob může bránit kontrolám uplatňování hygienických opatření v potravinářských podnicích. Ohrožuje to bezpečnost potravin obecně?
2.3. Co se stane, když se onemocněním COVID-19 nakazí zaměstnanec potravinářského podniku?
2.4. V důsledku problémů s distribucí by mohl nastat nedostatek dezinfekčních prostředků na ruce. Jak lze tuto situaci řešit v potravinářském podniku?
2.5. Jak mohu jako provozovatel potravinářského podniku chránit své zaměstnance před nakažením?

3. POTRAVINY V OBCHODECH
3.1. Mohu se nakazit kvůli tomu, že s potravinami manipulovali lidé, kteří možná byli nakažení?
3.2. Jak mohu jako maloobchodník chránit sám sebe a své zákazníky před nákazou od jiných lidí v mém obchodě?

4. POTRAVINY DOMA
4.1. Mohu se nakazit konzumací některých potravin?
4.2. Můžeme my sami doma něco udělat pro to, abychom minimalizovali veškeré možné riziko spojené s přenosem viru způsobujícího onemocnění COVID-19 z potravin?
4.3. A co krmivo pro moje domácí zvíře? Jaké je riziko, že se moje domácí zvíře nakazí onemocněním COVID-19 z krmiva?

5. DOPORUČENÍ ČLENSKÝCHSTÁTŮ
6. DALŠÍ ZDROJE INFORMACÍ

 

 

Dokument je možné dohledat v dalších jazycích: https://ec.europa.eu/food/safety/biosafety/crisis_preparedness_en

Zdroj: DG SANTE EK

 

 

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018