Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Energetické nápoje a poškozování skloviny do kategorie

Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality > Aktuality

Energetické nápoje a poškozování skloviny

Vydáno: 11.7.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Americká studie odůvodňuje silnou kazivost zubů především u mladistvých konzumací sportovních a energetických nápojů. American Bewerage Association nesouhlasí s metodikou studie.

Podle studie zveřejněné v americkém časopise General Dentistry (may/june 2012) vede zvýšená spotřeba sportovních a energetických nápojů u adolescentů k nevratnému poškození zubů. Mladiství konzumují tyto nápoje kvůli zlepšení výkonnosti a dodání energie, ale vysoký obsah kyselin porušuje sklovinu. Zubní lékaři v USA se často s poškozením skloviny setkávají, a to bylo inspirací k provedení studie.

Výzkumníci testovali 13 nápojů pro sportovce a 9 energetických nápojů. Zubní sklovina byla ponořována do nápojů na 15 minut a následovalo ponoření do umělých slin na 2 hodiny. Cyklus se opakoval 4krát denně po 5 dní. Po ostatní dobu byly vzorky skloviny umístěny v umělých slinách.

Míra kyselosti nápojů značně kolísala mezi značkami i mezi jednotlivými příchutěmi. K poškození skloviny došlo po 5 dnech u všech nápojů, ale energetické nápoje vykazovaly větší vliv.

Zubní lékaři doporučují omezit příjem těchto nápojů, a také žvýkat žvýkačky bez cukru nebo vyplachovat ústa vodou po konzumaci sportovních a energetických nápojů. Tyto dva ochranné zákroky zvyšují produkci slin, která snižuje kyselost v ústech.

Závěrům studie oponuje asociace „American Bewerage Association“ (ABA), Washington, s tím, že šetření se neprovádělo na lidech, ale byly použity vzorky skloviny z vytržených stoliček, které byly po určitou dobu ponořeny do tekutiny. Působení neodpovídá realitě, protože lidé neudržují tekutinu v ústech po dobu 15 minut 5 dní po sobě. A konzumace 4 nápojů denně není obvyklá. Kromě toho sklovina byla ponořena přímo do nápoje bez přítomnosti slin.

ABA dodává, že nápoje pro sportovce poskytují elektrolyty a sacharidy, a že energetické nápoje nejsou určeny dětem.


Food Bussiness News, 8, 2012, č. 5, s. 23
Academy od General Dentistry




Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021