Bezpečnost potravin

Energetické nápoje a poškozování skloviny

Vydáno: 11. 7. 2012
Autor: Ing. Irena Suková

Americká studie odůvodňuje silnou kazivost zubů především u mladistvých konzumací sportovních a energetických nápojů. American Bewerage Association nesouhlasí s metodikou studie.

Podle studie zveřejněné v americkém časopise General Dentistry (may/june 2012) vede zvýšená spotřeba sportovních a energetických nápojů u adolescentů k nevratnému poškození zubů. Mladiství konzumují tyto nápoje kvůli zlepšení výkonnosti a dodání energie, ale vysoký obsah kyselin porušuje sklovinu. Zubní lékaři v USA se často s poškozením skloviny setkávají, a to bylo inspirací k provedení studie.

Výzkumníci testovali 13 nápojů pro sportovce a 9 energetických nápojů. Zubní sklovina byla ponořována do nápojů na 15 minut a následovalo ponoření do umělých slin na 2 hodiny. Cyklus se opakoval 4krát denně po 5 dní. Po ostatní dobu byly vzorky skloviny umístěny v umělých slinách.

Míra kyselosti nápojů značně kolísala mezi značkami i mezi jednotlivými příchutěmi. K poškození skloviny došlo po 5 dnech u všech nápojů, ale energetické nápoje vykazovaly větší vliv.

Zubní lékaři doporučují omezit příjem těchto nápojů, a také žvýkat žvýkačky bez cukru nebo vyplachovat ústa vodou po konzumaci sportovních a energetických nápojů. Tyto dva ochranné zákroky zvyšují produkci slin, která snižuje kyselost v ústech.

Závěrům studie oponuje asociace „American Bewerage Association“ (ABA), Washington, s tím, že šetření se neprovádělo na lidech, ale byly použity vzorky skloviny z vytržených stoliček, které byly po určitou dobu ponořeny do tekutiny. Působení neodpovídá realitě, protože lidé neudržují tekutinu v ústech po dobu 15 minut 5 dní po sobě. A konzumace 4 nápojů denně není obvyklá. Kromě toho sklovina byla ponořena přímo do nápoje bez přítomnosti slin.

ABA dodává, že nápoje pro sportovce poskytují elektrolyty a sacharidy, a že energetické nápoje nejsou určeny dětem.

Food Bussiness News, 8, 2012, č. 5, s. 23
Academy od General Dentistry