Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii) – Nová hrozba? do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv
Zemědělský a potravinářský výzkum > Zemědělský a potravinářský výzkum> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv> Technologie, technika, výzkum, odborné časopisy - Archiv
Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Enterobacter sakazakii (Cronobacter sakazakii) – Nová hrozba?

Vydáno: 26.10.2009
Tisk článku
Autor: Ing. Alexandra Kvasničková
Přehledová práce o patogenu, jehož výskyt v sušené kojenecké výživě představuje vážné zdravotní riziko.
V roce 2002 ICMSF (International Commission on Microbiological Specification for Foods, Mezinárodní komise pro mikrobiologickou specifikaci potravin) označila Enterobacter sakazakii jako vážně nebezpečný organismus pro vyhrazenou část populace, ohrožující její život a způsobující dlouhodobé závažné následky. Enterobacter sakazakii se tak vedle Listeria monocytogenes nebo Clostridium botulinum zařadil mezi nebezpečné potravinové patogeny.
V listopadu 2005 vydala Evropská komise nařízení č. 2073/2005, které bylo následně změněno nařízením 1441/2007 o mikrobiologických kritériích pro potraviny. Z uvedeného nařízení vyplývá nutnost sledovat přítomnost Enterobacter sakazakii v sušené dětské výživě a podobných sušených přípravcích určených kojencům do stáří šesti měsíců.
 
V rámci Výzkumných záměrů MŠMT MSM 6046137305 a Národního programu výzkumu II 2B06048 se problematice E. sakazakii věnovali na Ústavu biochemie a mikrobiologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Vznikla tak přehledová práce, která byla publikována v časopise Chemické Listy (viz příloha).
 
Příloha: Enterobacter sakazakii ALIAS Cronobacter sakazakii – Nová hrozba? (pdf, 322 kB)
 
Zdroj: Chem.Listy 103, 2009, č. 8, s. 641–646
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018