Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Enzymy pro každodenní využití je možné pěstovat v rostlinách do kategorie

Aktuality > Aktuality

Enzymy pro každodenní využití je možné pěstovat v rostlinách

Vydáno: 26.4.2019
Tisk článku
Autor: Gate2Biotech
Informace portálu Gate2Biotech

Džíny, které nosíte, pomerančový džus, který pijete nebo třeba prací prostředek, který používáte. Nic z toho by nefungovalo bez aktivity vhodných enzymů. V současné době jsou takové enzymy pro využití v průmyslu vyráběny pracným a nákladným procesem, který zahrnuje uchovávání v chladu. Vědecký tým americké University of Pennsylvania ale nabízí úplně novou cestu, jak podobné užitečné enzymy vyrábět.

Biochemik Henry Daniell a jeho kolegové během svých experimentů zjistili, že enzymy vypěstované v rostlinách mohou být stejně účinné v průmyslových aplikacích, jako enzymy pocházející z tradičních mikrobiální produkce. Hodí se jak k výrobě pomerančového džusu, tak i k vyčištění skvrn, odstranění barviva z textilie nebo k odžmolkování látky. Enzymy vypěstované v rostlinách jsou levnější a je možné je skladovat ve formě prášku, takže není nutné žádné chlazení.

Podle Daniella jsou některé z enzymů vypěstovaných v rostlinách dokonce kvalitnější než tradičně vyráběné enzymy. Je to tím, že při pěstování enzymů není nutné využívat procesy jako je fermentace, čištění mikrobiálního produktu nebo chlazení. Daniell a spol. jsou nadšeni tím, že jejich technologie se může stát součástí každodenního života a také tím, že by se měla ekonomicky vyplatit.

Vývoj technologie pěstování enzymů vyústil v založení startupu Phyllozyme, který nyní sídlí v laboratořích inkubátoru Pennovation Center. Tam je jednou z asi 350 inovátorských společností.

Autor: RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D.  

Zdroj: https://phys.org/news/2019-04-everyday-enzymes-grown.html

 

Zdroj článku: Gate2Biotech

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Enzymy

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018