Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Epidemie salmonelózy z řetězce Subway v USA do kategorie

Mikrobiální rizika > Mikrobiální rizika> Rizikové faktory - Archiv> Rizikové faktory - Archiv

Epidemie salmonelózy z řetězce Subway v USA

Vydáno: 13.9.2010
Tisk článku
Autor: Mgr. Jana Kubcová Beránková
Epidemie onemocnění ve státě Illinois v květnu a červnu 2010 byla vyvolána málo obvyklou bakterií Salmonella enterica Hvittingfoss.

Ministerstvo zdravotnictví (Department of Public Health – IDPH) v Illinois dává výskyt  onemocnění vyvolaný patogenem Salmonella enterica Hvittingfoss do souvislosti se stravovacími službami řetězce Subway. V 18 okresech státu Illinois se v květnu až červnu 2010, vyskytlo 80 případů onemocnění u osob ve věku 2 – 88 let (průjem, bolesti v podbřišku, zvýšená teplota, nevolnost, zvracení). Jako zdroj patogenní bakterie nebyla specifikována žádná konkrétní potravina, ale spojovacím článkem všech postižených osob je konzumace potravin v podnicích Subway. Salmonella enterica Hvittingfoss je velmi neobvyklý kmen, který se ve státě Illinois vyskytne nanejvýš jednou až dvakrát do roka. IDPH spolupracuje na identifikaci zdroje s úřadem FDA, s „Centers for Disease Control and Prevention“ (Centra pro dozor nad onemocněními a pro prevenci) a se stravovacími zařízeními Subway .


Food Bussiness News, 6, 2010, č. 9, s. 10

Food Poison Journal

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):
Epidemie

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018