Bezpečnost potravin

Ethylen zabraňuje klíčení hlíz

Vydáno: 21. 5. 2008
Autor:

Ve Velké Británii bylo zjištěno, že brambory skladované společně s banány neklíčí.

Ve Velké Británii stoupá poptávka po zelenině, která se během skladování neošetřuje chemikáliemi, ale přesto netvoří klíčky, které jí ubírají na kvalitě.
V jedné z největších firem v zemi zabývající se pěstováním a balením brambor, Greenvale AP, bylo zjištěno, že brambory, které byly skladovány vedle banánů, neklíčily. Protože je známo, že zrající banány produkují ethylen, byl tento plyn v malém množství zaveden do chladných skladovacích hal, aby potlačil proces klíčení. Přírodní ethylen, který velmi snadno prostupuje skladovacími prostory, ať už jsou zde uloženy plody volně, v sáčcích nebo velkých boxech, zastavuje prodlužování buněk v hlízách a zabraňuje tak klíčení. Zatím bylo vyvinuto zařízení, které pomocí katalyzátoru přeměňuje přírodní ethanol na ethylen (a vodu). Po poslední sklizni bylo ve Velké Británii přibližně 130 000 tun brambor ošetřeno přírodním ethylenem.