Bezpečnost potravin

EU financuje výzkum zdravotních výhod lykopenu

Vydáno: 15. 12. 2008
Autor:

Lykopen, červený pigment v rajčatech, je považován za tak významný pro lidské zdraví, že je předmětem pro panevropský výzkumný projekt financovaný Evropskou unií.

     Lykopen, červený pigment v rajčatech, je považován za tak významný pro lidské zdraví, že je předmětem pro panevropský projekt financovaný Evropskou unií. Biochemik Gordon Lowe z liverpoolské university John Moores University, který vede laboratorní studie, sdělil delegátům na konferenci Tomato Conference, že tento projekt se zaměřuje na určení výhod lykopenu pro prevenci nebo léčení kardiovaskulárních chorob.
     Výzkum bude nejen hodnotit biologické aktivity lykopenu, ale také studovat, jak různé odrůdy rajčat, jejich pěstování, manipulace, doprava a zpracování rajčat ovlivňují obsah lykopenu. Práce bude zahrnovat také vývoj výrobku na základě lykopenu jeho s vysokým obsahem.
     Vedoucí pracovník a konzultant organizace Tomato Growers´Association Gerry Hayman, který studoval obsah lykopenu v rajčatech v projektu HDC (Horticultural Development Company), řekl, že i přes některá tvrzení, že zpracovaná rajčata jsou bohatší na lykopen, jsou takové výrobky často méně zdravé, pokud se týká obsahu solí. A teď je dobrá příležitost působit na lidi, aby jedli čerstvá rajčata, která jsou bohatá na lykopen.