Bezpečnost potravin

EU schválila „obarvování“ rybího masa

Vydáno: 6. 5. 2008
Autor: bodokova1

Chovatelé lososů a pstruhů v Evropské unii mohou do potravy dávané rybám přidávat barvivo astaxanthin jako potravinový doplněk.

S pomocí této látky se u uměle chovaných ryb dá docílit toho, že běžně šedé či bílé maso ryb bude mít růžovooranžové zbarvení typické pro volně chované lososy. Nařízení povolující využívání astaxanthinu bylo počátkem května zveřejněno v oficiálním úředním věstníku Unie.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) loni po zevrubných analýzách dospěl k závěru, že využívání této přísady nemá žádné nepříznivé dopady na zdraví zvířat či lidí, ani na životní prostředí.
Nařízení nicméně podle internetových stránek listu European Voice také stanovuje maximální možnou hranici, že pokud je astaxanthin smíchán s canthaxanthinem, jiným karotenoidovým pigmentem, pak tato směs na kilo rybího krmiva nesmí překročit 100 gramů.  U canthaxantinu se objevily v minulosti obavy, že může vést k poškození zraku u lidí. Unie proto omezila množství, které bylo možné do krmiva přidávat.
Barvivo se kromě "obarvování" masa ryb používá třeba také k tomu, aby žloutky vajec byly žlutější. Nejprve byl maximální přípustný obsah pigmentu v krmivu 80 miligramů na kilogram. Od konce roku 2003 to ale kleslo na 25 miligramů na kilogram u krmiva pro lososovité ryby a brojlery a na osm miligramů na kilogram krmiva pro nosnice.
Zdroj: www.ekolist.cz, 5. 5. 08