Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek EU zpřísňuje limity pro tři barviva do kategorie

Přídatné látky (éčka) > Vlivy na zdraví - Archiv> Přídatné látky (éčka)> Vlivy na zdraví - Archiv
Chemická rizika > Rizikové faktory - Archiv> Chemická rizika> Rizikové faktory - Archiv
Aktuality legislativa > Aktuality legislativa
Aktuality > Aktuality

EU zpřísňuje limity pro tři barviva

Vydáno: 2.4.2012
Tisk článku
Autor: Ing. Irena Suková
Nařízení 232/2012/EU mění limity pro „Southampton“ - barviva E 104, E 110 a E 124 stanovené v příloze II nařízení 1333/2008/ES.
U tří z šesti kontroverzních barviv (chinolinová žluť - E 104, žluť SY - E 110 a košenilová červeň A - E 124) potenciálně závadných podle „Southampton study“ zveřejněné v r. 2007, byly sníženy nejvyšší povolené limity v některých potravinách, aby bylo zaručeno, že nebudou překročeny nově snížené hodnoty ADI (přijatelný denní příjem, na doporučení úřadu EFSA) ani u spotřebitelů s vysokou konzumací příslušných produktů, a to především u dětí. Stanoviska úřadu EFSA ze září 2009 doporučují, aby byla snížena hodnota ADI především proto, že hrozí nadměrný příjem těchto barviv u dětí konzumujících mnoho cukrovinek, sladkých nápojů (včetně mléčných) a cukrářských výrobků, které tato barviva obsahují, i když nebyla zjištěna přímá souvislost mezi příjmem barviv a zvýšením hyperaktivity.
Doporučená hodnota ADI navržená úřadem EFSA se snižuje pro :
- chinolinovou žluť (E 104) na 0,5 mg/kg tělesné hmotnosti na den (z 10 mg/kg),
- žluť SY (E 110, Sunset Yellow FCF/Orange Yellow S)  na 1 mg/kg tělesné hmotnosti za den (z 2,5 mg/kg),
- košenilovou červeň A (E 124, Ponceau 4R) na 0,7 mg/kg tělesné hmotnosti za den (z 4 mg/kg).
Všechna uvedená barviva jsou schválena k použití do potravin podle nařízení 1333/2008/ES

Nové limity pro obsah uvedených barviv v určitých potravinách jsou obsažené v nařízení 232/2012/EU (příloha II)  (OJ L 17.3.2012) a začnou platit od 1. června 2013. Produkty vyrobené podle dosavadních předpisů, které budou uvedeny na trh do tohoto data, mohou být prodávány do vyprodání zásob.
Např. pro ochucené fermentované mléčné produkty bude pro E 104 a  E 110 platit limit 5 mg/kg (nebo na litr) a pro E 124  limit 10 mg/ kg (nebo na litr).
 
Aktivity následující po „Southampton study“:
- v r. 2007 mnoho firem dobrovolně snížilo aplikaci barviv karmoisin (E122), červeň allura (E129) a tartrazine (E102) s ohledem na možnou hyperaktivitu dětí; nebo bylo dobrovolně uváděno varování,
- od července 2010 musely produkty obsahující některé z šesti potenciálně „nebezpečných“ barviv uvádět varování „může mít negativní vliv na aktivitu a pozornost dětí“,

EU Food Law, 2012, č. 525, s. 8-9
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018