Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Evropská platforma připraví cestu k užší spolupráci v oblasti bezpečnosti potravin do kategorie

Aktuality > Aktuality

Evropská platforma připraví cestu k užší spolupráci v oblasti bezpečnosti potravin

Vydáno: 17.2.2021
Tisk článku
Autor: VŠCHT
Tisková zpráva VŠCHT

 

Praha, 1. února 2021 - Bezpečné a výživné potraviny jsou klíčem ke kvalitnímu životu a podpoře dobrého zdraví. Současný systém bezpečnosti potravin v EU ale momentálně není dodatečně pružný, když je nutné rychle se přizpůsobit neustále se vyvíjejícímu potravinovému řetězci. Krok vpřed směrem k aktivnějšímu a kooperativnějšímu systému bezpečnosti potravin (Food Safety System, FSS) v Evropě představuje projekt FOODSAFETY4EU, který byl zahájen v lednu 2021. Jedním z 23 partnerů konsorcia je také Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha.   

Cílem projektu financovaného Evropskou unií je navrhnout, vyvinout a spustit platformu pro různé skupiny uživatelů za účelem vytvoření sítě aktérů (například výzkumné organizace, kontrolní orgány) FSS na národní, evropské a mezinárodní úrovni. K usnadnění této spolupráce bude konsorcium rozvíjet znalosti a digitální nástroje k aktivaci strukturovaného participačního procesu mezi těmito aktéry.

Budoucí přínosy platformy FoodSafety4EU jsou především:

  1. Snížení současné roztříštěnosti FSS a usnadnění podstatné interakce mezi jejími aktéry ve víceúrovňovém systému.
  2. Podpora Evropské komise a Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) při řešení hlavních výzev v oblasti bezpečnosti potravin a formulování vhodných doporučení.
  3. Zpřístupnění vybraných znalostí a dat (poskytnutím digitálních řešení) zvyšujících důvěru veřejnosti.

 

Nové digitální nástroje, společně navržené strategie a komunikační modely podpoří orgány pro bezpečnost potravin (FSA), agentury EU, tvůrce politik, vědce a občanskou společnost v koordinovaném přístupu, čímž přispějí k posílení přístupu EU k hodnocení rizik a komunikaci o riziku.

Evropskou síť v současné době tvoří 23 partnerů konsorcia a 44 zúčastněných stran (orgány pro bezpečnost potravin, sdružení spotřebitelů, výzkumná centra atd.). Očekává se, že se tato komunita do konce projektu, za 3 roky, rozroste za účelem vytvoření Evropského fóra pro bezpečnost potravin.

Ústav analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha zastává v projektu vůdčí roli v pracovní skupině orientované na Definition of the Research and Innovation Framework for the future policies a také pozici East Hub leader, kde bude koordinovat aktivity zaměřené na interakci mezi aktéry z různých oblastí (výzkumné organizace, kontrolní orgány, zástupci různých zájmových skupin, organizace zaměřené na šíření informací, apod.), kterých se týká bezpečnost potravin. V Česku jsou do projektu zapojeni i další partneři a podporovatelé projektu – Potravinářská komora a Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Jak se připojit k Evropské komunitě pro bezpečnost potravin? To se dozvíte zde.

Projekt je financován v rámci programu Evropské unie pro výzkum a inovace Horizont 2020. Další informace najdete v informačním listu.

 

Aktualizováno: 10.2.2021 15:57, Autor: Jan Kříž

 

Zdroj: VŠCHT

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021