Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Evropský komisař otevírá dveře novým technikám do kategorie

Geneticky modifikované potraviny a krmiva > Geneticky modifikované potraviny a krmiva
Aktuality > Aktuality

Evropský komisař otevírá dveře novým technikám

Vydáno: 15.12.2021
Tisk článku
Autor: ČSCHMS
Informace ČSCHMS

Nové šlechtitelské techniky, jako je například Crispr-Cas, by se mohly stát součástí strategie Farm-to-Fork. Uvedl evropský komisař Frans Timmermans na evropské akci, která se novým technologiím ve šlechtění věnovala. Doposud je přístup EU k podobným věcem velice zdrženlivý, protože v červenci 2018 Evropský soudní dvůr rozhodl, že nové techniky, které umožňují genetické úpravy, spadají pod přísné podmínky genetické modifikace. V důsledku toho je použití těchto nových šlechtitelských technik v EU nepoužitelné.

Evropský komisař Frans Timmermans ve svém projevu poměrně překvapivě uvedl, že je třeba vynaložit veškeré úsilí, aby byl globální potravinový systém udržitelný. K tomu podle něj patří i využívání nových technologií a inovace. Evropský komisař uvedl, že se již ukázalo, že k tomu mohou přispět rostliny, které byly vyšlechtěny pomocí nových genetických technik. Zmínil zvýšenou odolnost rostlin vůči škůdcům a chorobám a vůči klimatickým změnám či suchu. Vylepšené plodiny si také mohou vystačit s menším množstvím (umělých) hnojiv nebo látek na ochranu plodin.

Timmermans dodal, že je důležité, aby dialog o nových šlechtitelských technikách byl vědecky podložený a byl pro všechny zúčastněné transparentní. Nějaké konečné rozhodnutí je tak zatím vzdálené a v mlze, neboť Evropská komise dosud nepřijala rozhodnutí o použití nových šlechtitelských technik s tím, že různé evropské instituty včetně Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA je stále zkoumají.

S technikou Crispr-Cas9 lze specifické geny „rozřezat“ a vložit do genetického materiálu v laboratoři (více o crispru v tomto videu). Ačkoliv praktické použití této techniky není v současné době v Evropě povoleno, odborníci poukazují na to, že Crispr-Cas9 není stejný zásah jako genetická modifikace, protože při ní není zaváděn žádný cizí genetický materiál.

 

Autor článku: Kamil Malát

Zdroj: ČSCHMS 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021