Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Extrakt bohatý na lentinan z houby shitake do kategorie

Zvláštní výživa > Výživa - Archiv> Zvláštní výživa> Výživa - Archiv

Extrakt bohatý na lentinan z houby shitake

Vydáno: 22.8.2008
Tisk článku
Společnost GlycaNova žádá o schválení přípravku s beta-glukany do suplementů (jako složky nového typu). Existují však obavy z nežádoucích sekundárních metabolitů.
Společnost GlycaNova (dříve Medimush) podala v červenci 2008 žádost o schválení extraktu bohatého na lentinan z houby shitake (Letinus edodes) s názvem „Lentinex“ jako potraviny nového typu. V březnu byla zamítnuta žádost z r. 2006, kterou tato společnost usilovala o schválení ve zkráceném režimu (výrobek „v zásadě rovnocenný"  obvyklým houbovým extraktům). Přípravek má být prodáván jako doplněk stravy s ohledem na protivirové a protinádorové účinky.
Lentinan je beta-glukanový komplex přirozeně se vyskytující např. v obilovinách, ovoci a houbách. Používání houby shitake je široce rozšířeno v asijských zemích a v poslední době i v Evropě.
Britský poradní výbor pro potraviny a procesy nového typu (ACNFP) označil dodané podklady za nedostačující. Existují obavy ze sekundárních metabolitů vzniklých při fermentaci.

EU Food Law, 2008, č. 354, s. 26
ACNFP
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018