Bezpečnost potravin

Extrakt z černých fazolí jako potravina nového typu

Vydáno: 30. 8. 2008
Autor:

Britský výbor ACNFP posuzuje žádost o schválení bílkovinného prášku „Touchi“ vyrobeného z fazolí ,a dále schválení slunečnicového oleje bohatého na CLA.

Japonská distribuční společnost CBC Co podala žádost o schválení extraktu Touchi (resp. Douchi) podle nařízení 258/97/ES o potravinách nového typu.
Touchi je prášek bohatý na bílkoviny získaný vodnou extrakcí sojových bobů (Fabaceae) fermentovaných Aspergillus oryzae. Tato „nová složka“ obsahuje inhibitor alfa-glukosidázy a je doporučována spotřebitelům, kteří chtějí zpomalit štěpení sacharidů po jídle. Toto blokování sacharidů má napomoci osobám usilujícím o hubnutí, aby udržely pocit sytosti delší dobu po konzumaci jídla. Fermentace pomocí Aspergillus oryzae je aplikována po staletí při produkci sojové omáčky, miso a saké. Žadatel považuje za denní dávku 4,5 g.
 
Dalším tématem červencového jednání britského výboru ACNFP je slunečnicový olej Clarinol bohatý na CLA. Žádost podaná firmou Lipid Nutrition se týká denní dávky 3 g a zahrnuje uvedení varování před konzumací výrobků dětmi do 5 let a kojícími matkami. Komerčně je olej s CLA nabízen už od r. 1995 a podle žadatele nebyly za tuto dobu zjištěny negativní vlivy, pokud jde o nadýmání a průjmy (s výjimkou španělské studie, z níž nebylo zcela zřejmé, co je původcem problému).
 
EU Food Law, 2008, č. 356, s. 18