Bezpečnost potravin

Extruzní výroba snacků z luštěnin

Vydáno: 30. 11. 2007
Autor: pospisilova

Pracovníci ARS vyvinuli nový postup extruzní výroby zdravých a chutných snacků z čočky, hrachu, fazolí a cizrny.

Pracovníci Výzkumného oddělení amerického ministerstva zemědělství vyvinuli nový postup extruzní výroby zdravých a chutných snacků z luštěnin. Extruzní technologie je běžně používaný, relativně levný a časově nenáročný postup, ovšem při průchodu několika odděleními zařízení potravina často ztrácí svoji chuť a texturu. Výzkumníci použili pro výrobu křupavých snacků z luštěnin běžnou varnou extruzi, při které probíhá v jednom zařízení několik procesů, jmenovitě míchání, stlačování, hnětení a expandování, jako první ale determinovali podmínky – rychlost zpracování, teplotu zahřívání, množství vody a recepturní složení, při kterých se vytváří konzistentní, odpovídající textura a příjemná chuť každé várky luštěninové mouky. Snacky byly připraveny z čočky, hrachu, fazolí a cizrny. Luštěniny mají nízký obsah sodíku a tuku, jsou bez cholesterolu, bohaté na proteiny a vlákninu, takže snižují riziko různých zdravotních problémů jako je obezita, srdeční onemocnění, rakovina či diabetes. ARS nyní hledá průmyslové partnery pro komercializaci a prodej nových snacků jak na americkém, tak i mezinárodním trhu. ARS rovněž v poslední době vyvinula ovocné tyčinky, které si udržují po dobu 24 měsíců původní vlhkost bez nutnosti přídavku umělých konzervačních prostředky a nízkotučnou mouku z arašídů pro pekařské účely. Více informací na adrese