Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek Fakta naznačují, že uživatelé oleje z tresčích jater mohou mít nižší riziko COVID-19 do kategorie

Aktuality > Aktuality

Fakta naznačují, že uživatelé oleje z tresčích jater mohou mít nižší riziko COVID-19

Vydáno: 16.11.2020
Tisk článku
Autor: CZVP SZÚ
Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Je to proto, že olej z tresčích jater chrání před COVID-19, nebo ti co berou denní dávku, mají jiný životní styl, který snižuje riziko infekce? Podle tiskové zprávy z Fakultní, univerzitní, nemocnice v Oslu se norští vědci chystají zahájit jednu z největších klinických studií v zemi, aby odpověděli na tuto otázku.

Předběžná data z probíhající studie COVID-19 (Koronastudien) naznačují, že uživatelé oleje z tresčích jater mohou mít snížené riziko COVID-19 a nižší riziko závažných příznaků, pokud jsou nakaženi. Zjištění podporuje existující literatura o omega-3 mastných kyselinách a vitaminu D o infekcích dýchacích cest a COVID-19. 

Velká randomizovaná studie v Norsku

Ve studii by mělo být minimálně 70 000 lidí. Polovina z nich bude užívat denní dávku oleje z tresčích jater, druhá polovina dostane placebo (jiný olej). Studie je částečně financována společností Orkla, která vyrábí značku Möllers Cod Liver Oil. Tento rybí olej z tresčích jater bude použit v projektu. Studie bude probíhat od listopadu 2020 do dubna příštího roku. Bude také zkoumat vliv oleje na další virová onemocnění, jako je třeba sezónní chřipka. Zvláštní skupinou, která bude sledována, budou ti, kteří mají nedostatek vitaminu D. "Ví se, že lidé s tmavší pletí mají častěji nedostatek. Je důležité, aby studie přijala co nejvíce lidí s nedostatkem vitaminu D nebo s tmavou pokožkou, abychom viděli výsledky jasněji."

Lidé měli o studii velký zájem

O studii byl velký zájem. Na dotazník odpovědělo 115 000 lidí. Účastníci studie odpovídají na otázky týkající se od práce, přes životní situace až po cestovní návyky a nakupování. V dotazníku se dále zjišťuje, zda je jejich fyzická kondice špatná, střední nebo dobrá, účastníci mají popsat možné příznaky onemocnění, jako je horečka a kašel; a odpovědět na spoustu dalších otázek.

Lžíce rybího oleje bez zdravého životního stylu nikoho nezachrání

V ČR se vlivem oleje z tresčích jater zabýváme. Už v polovině března 2020 jsme na určité souvislosti s primární prevencí a rizikem Covid-19 upozornili a později informovali o dalších souvislostech. Na CZVP SZÚ již delší dobu testujeme vliv oleje z tresčích jater obsahujícího cenné omega-3 mastné kyseliny (MK) a vitaminy D, A a přidaný ochranný vitamin E. Intervenční studie na malé skupině zdravotníků proběhla v termínu listopad 2019 – březen 2020 (4 měsíce). Kohorta 27 osob dostávala dávku mírně přes 2 g EPA+DHA minimálně 5 dnů v týdnu. Životní styl byl hodnocen dotazníkem. Výsledek byl zajímavý. Zvýšil se obsah omega-3 MK, měřený v erytrocytech v podobě omega-3 indexu a dalších 6 parametrů (DBS). Po skončení experimentu byla část kohorty sledována dále. Již neužívala rybí olej. Diagnostické hodnoty rychle klesly. Naznačuje to asociaci s potřebou trvalé péče o přívod omega-3 MK, ale zcela jistě i o dodržování dalších faktorů životního stylu. „Lžíce rybího oleje bez zdravého životního stylu nikoho nezachrání“. Výsledky jsou prezentovány v dalších článcích a budou zveřejněny v technické zprávě v AHEM SZÚ. V této souvislosti připravuje CZVP materiál, který stručně popíše přístupy k omezení rozvoje chronických zánětů v organizmu ("Zdravá 5ětka" je dále rozpracována), které jsou podstatou řady známých neinfekčních onemocnění. A chronické záněty, „multimorbidity“, to je jasná příčina komplikací u většiny infekcí, včetně Covid-19. Primární prevence je zásadní pro zdraví jedince a tak celé populace.

Norským výzkumníkům držíme palce a těšíme se na výsledky. I my jsme se obrátili na několik klinických pracovišť, ale zaujetí akutní péčí je dnes tak velké, že si budeme muset ještě nějakou dobu počkat. Jde samozřejmě také o dostupné lidské a finanční kapacity. Pokusili jsme se aplikovat grant zaměřený právě směrem na omega-3 a zdraví, ale z triviálních administrativně-právních důvodů nebyl zatím akceptován.

Prof. J. Ruprich
CZVP SZÚ, 14.11.2020


Zdroj: SZÚ

 

Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021