Bezpečnost potravin

FDA definoval zdravotní tvrzení pro ječmen

Vydáno: 24. 3. 2007
Autor: pospisilova

FDA schválil finální podobu zdravotního tvrzení pro ječmen jako prostředek ke snižování rizika koronárních srdečních onemocnění.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil finální podobu zdravotního tvrzení pro ječmen jako prostředek ke snižování rizika koronárních srdečních onemocnění. Aby se výrobek kvalifikoval pro schválené zdravotní tvrzení, musí celá ječná zrna a ječné mlýnské výrobky (vločky, krupice, mouka a kroupy) poskytovat v jedné porci minimálně 0,75 gramů rozpustné vlákniny. Je-li tato podmínka splněna, mohou být výrobky označeny následujícím tvrzením: „Rozpustná vláknina z potraviny (uvede se název příslušného výrobku) jako součásti stravy s nízkým obsahem nasycených tuků a cholesterolu, může snižovat riziko srdečního onemocnění. Konzumace jedné porce (název přísl. výrobku) denně dodává (x) gramů rozpustné vlákniny nezbytné pro vyvolání tohoto efektu.“ Vědecky bylo prokázáno, že přídavek ječmene do stravy může napomáhat snižování rizika srdečního onemocnění. FDA chce tímto krokem přispět k lepší informovanosti populace a zlepšení možnosti výběru potravin pro sestavení zdravé a nutričně hodnotné stravy. Více informací na adrese