Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách

Přidat článek FDA povoluje použití termínu „přírodní“ pro HFCS do kategorie

Nutriční značení > Nutriční značení> Značení potravin - Archiv> Značení potravin - Archiv
Značení potravin - Archiv > Značení potravin - Archiv> Potravinářství - Archiv

FDA povoluje použití termínu „přírodní“ pro HFCS

Vydáno: 12.11.2008
Tisk článku
Jako přírodní lze označit i fruktózový sirupu (HFCS) vyrobený ze škrobového hydrolyzátu postupem, při němž je enzym vázán na náplň kolony prostřednictvím glutaraldehydu.
Použití termínu „přírodní“ při označování potravin musí být v USA konkrétně schváleno ministerstvem USDA a úřadem FDA. Označení lze použít po schválení pouze USDA, ale FDA pak má právo na případné protiopatření.
Rozhoduje se případ od případu. Základním principem je, že nesmí být přítomna žádná syntetická složka, produkt musí být jen minimálně zpracovaný, ale také např. produkt nesmí být označen jako přírodní, jsou-li přidána barviva, i když tato jsou přírodního původu (např. barvivo z červené řepy). Tendence je, použití slova přírodní spíše omezovat. Výrobci by raději viděli jednoznačnou definici termínu „přírodní“.
Na žádost Corn Refiners Association (C.R.A.) ve Washingtonu FDA sdělil, že za určitých podmínek nemá námitky proti použití termínu „přírodní“ ve spojení s vysokofruktózovým kukuřičným sirupem (HFCS).
Postup výroby HFCS popsaný v žádosti používá enzym vázaný na syntetickou náplň kolony prostřednictvím glutaraldehydu. Nezreagovaný glutaraldehyd se z kolony vymyje před přívodem hydrolyzátu kukuřičného škrobu s vysokým dextrózovým ekvivalentem. Tento výrobní postup je v průmyslu zpracovávajícím kukuřici obvyklý.Vzhledem k tomu, že glutaraldehyd nepřichází do kontaktu se škrobovým hydrolyzátem, nedostává se do výsledného škrobového sirupu. Proto FDA nemá námitky proti označení HFCS termínem „přírodní“. Stejně jako je cukr vyroben z přírodní suroviny, je i tento škrobový sirup vyroben z přírodní suroviny, a sice z obiloviny.
Termín „přírodní“ by nebylo možno použít, pokud by syntetická složka během procesu přecházela do výrobku, a také pokud by při výrobě hydrolyzátu byly použity kyseliny, které neodpovídají zásadám FDA pro výrobu „přírodních“ produktů.

Food Bussiness News, 4, 2008, č. 10, s. 33
Milling and Baking News, 87, 2008, č. 10, s. 10
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2021